Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Great Barrier Reef – Voorzichtig herstel?

Eindelijk is er positief nieuws over het Great Barrier Reef, ’s werelds grootste rif bij Australië. Maar wel met de waarschuwing om zeker niet te vroeg te juichen.

Het barrièrerif lijkt zich te herstellen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Australian Institute of Marine Sciences (AIMS). Na jarenlange verbleking en afsterving zien de onderzoekers op bepaalde plekken ook weer nieuw koraal.

Op 87 locaties wordt het koraal gemonitord. Inhet centrale en noordelijke deel van het Great Barrier Reef was de koraalbedekking groter dan in de laatste 36 jaar, aldus het instituut. Hard koraal scoorde respectievelijk 33 en 36 procent, een toename ten opzichte van vorige jaar toen dit 26 en 27 procent was.

Niet te vroeg juichen

Het Great Barrier Reef is nog steeds heel veerkrachtig en is in staat te herstellen, concluderen de wetenschappers van het AIMS. Maar ondanks het nieuwe koraal is het rif kwetsbaar. De situatie kan zomaar weer omslaan en het rif riskeert door de opwarming van het water als gevolg van klimaatverandering massale verbleking.

Al te veel reden om te juichen is er niet. In het zuidelijke deel nam de koraalbedekking af, van 38 procent in 2021 naar 34 procent dit jaar, terwijl daar in 2021 juist een verbetering te zien was.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief