Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Great Barrier Reef – een wonderlijke onderwaterwereld

Gabriëlle Offringa dook op het wereldberoemde Great Barrier Reef. Dit is haar inzending voor de Reportagewedstrijd 2011.

«Een duik in de wateren van het Great Barrier Reef zou naar verhalen spectaculair en onvergetelijk zijn: en dat is het ook daadwerkelijk, wat een pracht en praal!»

Het Great Barrier Reef ligt ten noordoo
sten van de staat GabrielleOffringa7Queensland in Australië. GabrielleOffringa6
Het is het grootste koraalrif ter wereld dat gebouwd is door organismen en staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst. Dit gebied heeft ‘s werelds grootste collectie aan koraalriffen, met meer dan 400 soorten koraal, 1500 soorten vis, 600 soorten stekelhuidigen, 30 soorten walvissen en dolfijnen, 6 soorten zeeschildpadden en meer dan 5000 soorten weekdieren. In deze onderwaterwereld zie je dus ontzettend veel soorten organismen, maar om alle soorten te zien heb je meer dan duizend duiken nodig. Dan nog ben je niet verzekerd van wat je gaat zien op deze wonderlijke plek op aarde.

Tijdens een trip door Australië via Brisbane naar Cairns in de maand juli reden we in onze campervan meer dan 1800km langs de kustlijn van Queensland. Als liefhebber van de natuur kun je hier je lol wel op. Queensland biedt een variëteit aan ecosystemen waarvan het Great Barrier Reef één van de meest bijzondere is, helemaal als fanatiek duiker. Op weg naar Cairns passeerden we de Whitesundays, een eilandengroep die bekend staat om het heldere blauwe water en de prachtige witte zandstranden. Werkelijk waar, een bijzondere plek om te bezichtigen via een boottocht. Dankzij een wilde zee was het duiken hier helaas met vertroebeld zicht (visibility ≤ 4 meter). De springende dolfijnen en de Humpback walvissen die je onder water hoort en vanuit de boot ziet, maken deze trip de moeite waard.
GabrielleOffringa1 GabrielleOffringa13 GabrielleOffringa11

GabrielleOffringa10 GabrielleOffringa14 GabrielleOffringa12

In de omgeving van de Whitsundays stuitten we per toeval op een strand waar op dat moment de laagste tij verkeerde. Er vond een spectaculair natuurverschijnsel plaats vanwege het laaggetij op Dingo Beach. Met de voeten slepend door het leeggespoelde stukje strand kwamen er een heleboel bijzondere wezens aan het licht waaronder paarse zeeappels, een collectie van wel honderden zeesterren en zeeslakken die allemaal probeerden hun weg terug te banen naar zee. Een geweldig schouwspel om in levende lijve mee te mogen maken. Volgens de lokale bevolking gebeurt dit eens per jaar en is het een unieke ervaring.

GabrielleOffringa15 GabrielleOffringa16 GabrielleOffringa17

In het winterseizoen is het rond Cairns nog steeds 25 graden met een strak heldere blauwe lucht waardoor je een gevoel van vrijheid krijgt omdat het lijkt alsof de lucht daar op de één of andere manier hoger ligt dan in Nederland. De watertemperatuur ligt in juli rond de 22°C wat een onderwatertrip aangenaam maakt. Na goed onderzoek en navraag bij de lokale bevolking hebben we onze duiktrip geboekt bij SilverSonic: de enige boot die erom bekend staat in één dag zo ver het Outer Reef op te gaan en volgens de lokale bevolking de mooiste plekken bezoekt van het Great Barrier Reef. Het Agincourt Reef is de locatie waar op drie verschillende plekken werd gedoken met overal een zicht van ruim 25 meter.

GabrielleOffringa17 GabrielleOffringa18 GabrielleOffringa19

Duik 1 Nursery Bommie
Beginnend bij Nursery Bommie: een Pinnacle duik met een maximale diepte van 24 meter. Springend in het water vanaf de boot is het eerste wat we zien een White-tip Reefshark, die nieuwsgierig op ons af komt en zich zonder problemen op de foto laat zetten in close-up. Inzoemend op de foto lijkt het ook echt alsof die je recht in de ogen aanstaard. Dat moment alleen al maakte deze duik een duik om niet meer te vergeten. Deze duiksite is bekend vanwege de brede koraalpilaar die vanuit 24 meter diepte naar boven is gegroeid. Eromheen zwemmen vlokken met vis waarvan het tellen van de verschillende soorten die voorbijkomen geen begonnen werk is. Scholen Baracuda zwermen om de Pinnacle alsof ze rustig mee kijken met de duikers. Vanuit de diepte duik je het laatste stuk over het ondiepere rif waar zich tevens ontelbaar veel vis bevindt. Helaas is het dan weer tijd om naar boven te gaan.
GabrielleOffringa2 GabrielleOffringa21 GabrielleOffringa20

Duik 2 Phils Reef
Een rif met een maximale diepte van 16 meter met prachtig koraal en allerlei kleuren. Veel voorkomende vissen hier zijn de Grouper, Trompetvis, Koraal Forel, Inktvis en de Giant Clam. De kleine visjes die boven koraalbloemen zwermen schieten snel in het koraal als we voorbij komen. Wederom een prachtige duik met ontelbaar veel vissen.

Duik 3 Turtle Bay
Gelukkig was de dag nog niet voorbij! Vanuit de varende boot werden we in het water gedropt om met de stroming mee te duiken. Langs een muur van koraal werden we aan de rechterkant afgeleid door een White-Tip Reefshark en hadden we nauwelijks door dat er aan de linkerkant twee prachtige Green Turtles zwommen die heel rustig en haast verliefd om elkaar heen deinden op de stroming van het water. Zonder zich te storen aan de gapende toeristen die in hun ogen wellicht meer leken op buitenaardse wezens met ‘goggly eyes’, zwommen ze rustig verder langs het rif.

   GabrielleOffringa5 GabrielleOffringa22 GabrielleOffringa23

Aan het einde van de muur werd het water ondieper en verscheen er uit de verte ineens een mega grootte vis die binnen enkele seconden in het midden van de groep duikers aanwezig was. Een ruim 2 meter lange vis met een prachtige tekening alsof iemand er met een penseel heel gedetailleerd en fijn overheen heeft getekend met koraal blauwe en groene kleuren genaamd Napoleonvis (Maori Wrasse). Het  is de grootste vis onder de lipvissen en voor veel Australiërs een geëerde hoofdbewoner. Het is een waar genoegen om kennis te maken met dit bijzondere wezen. Hij volgde ons tot het einde van de duik en observeerde iedereen met zijn grote bolle ogen van dichtbij en vond het heerlijk om geaaid te worden. Dankzij zijn aanwezigheid vergeet je bijna de 5 inktvissen die rustig op de bodem liggen en de voorbij zwemmende Green Turtles en andere ontelbare vissen.

GabrielleOffringa4 GabrielleOffringa8 GabrielleOffringa9

Kortom weer een onvergetelijk onderwateravontuur. Helaas was dat de laatste duik van de trip en komt er aan elke reis weer een einde. Vreedzaam verlaten we de boot en een paar dagen later het prachtige Australië.


Tekst en foto’s: Gabriëlle Offringa

 

De Reportagewedstrijd 2011 is een initiatief van DuikeninBeeld.tv samen met het Bonaire Toeristenbureau, Bonaire Fun Travel en La Pura Vista. Met je inzending maak je kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, waar je een reportage over het eiland gaat maken. Meedoen? Klik hier voor alle informatie.

RTEmagicC_duikeninbeeld.jpg   RTEmagicC_17bonaire_fun_travel.jpg   RTEmagicC_7bonaire.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief