Duik in het onderwaterleven met deze gratis online cursussen
Zit jij ook thuis op het moment? Wij helpen je de verveling tegen te gaan. Gebruik je tijd om je kennis van het onderwaterleven en de oceanen bij te spijkeren!
Er zijn komende tijd verschillende MOOC’s die je gratis kunt volgen. Een MOOC is een Massive Online Open Course, een cursus over een bepaald onderwerp die wordt gegeven door dé specialisten op dat gebied. De cursussen variëren in lengte en tijd en zeker qua onderwerp. Wij zetten een aantal voor duikers interessante MOOC’s op een rij.
Deelname aan onderstaande cursussen is gratis. Als je een certificaat van deelname en afronding van de cursus wilt, betaal je hiervoor meestal rond de € 50.
De cursussen worden online gegeven en je kunt dus op ieder gewenst moment van de dag een stukje cursus volgen. Je ziet onlinevideo’s van presentaties, maar ook van praktijkonderzoeken. Je krijgt opdrachten die je online in kunt sturen. Vragen en opmerkingen kunnen aan de docenten doorgegeven worden. De gemiddelde studiebelasting staat bij iedere cursus aangegeven. Als er een cursusduur aangegeven wordt, betekent dit meestal dat de volgende lesstof ook pas in de volgende week beschikbaar is.
Sharks!
De Universiteit van Queensland en Cornell University werkten samen aan deze bijzondere MOOC over haaien. Werkelijk alles over haaien komt aan de orde en wordt behandeld door de experts. Van de verspreiding en habitat van verschillende soorten haaien, de anatomie en het gedrag van haaien en het belang van haaien in het ecosysteem.
Deze cursus duurt 4 weken met een studiebelasting van 4 uur per week. De cursus start op 19 juli 2020.
Meer informatie over de Sharks! MOOC.
Beneath the blue
Deze cursus gaat over de zeebodem en sediment. Hoe belangrijk de verschillende soorten zeebodem zijn, hoe verschillende bodemsoorten ontstaan, wat voor impact de mens heeft op de zeebodem, welke dieren er leven en nog veel meer. Deze cursus wordt gegeven door de Universiteit van Southampton en loopt tot 29 juni. Ingeschatte leertijd: 3 uur per week gedurende 3 weken.
Meer informatie Beneath the blue MOOC.
Exploring our ocean
Een cursus van de Universiteit van Southampton over de oceaan en het leven in de diepzee. Een brede cursus over zowel de geschiedenis van de oceanografie, het in kaart brengen van de oceanen, de aanpassingen van onderwaterleven aan het leven in de diepzee, oceaanstromingen en de biodiversiteit in de diepzee.
Deze cursus loopt tot 8 juni en vraagt een inzet van 3 uur per week gedurende 4 weken.
Meer informatie Exploring our oceans MOOC.
Tropical coastal ecosystems
Verschillende professoren en experts van de Universiteit van Queensland ontwikkelden samen een cursus over tropische kustgebieden. Deze ecosystemen hebben een geheel eigen samenstelling qua flora en fauna.
Je leert onder andere over de waarde, kwetsbaarheid en de dynamiek van deze kustgebieden en de mogelijke manieren om deze gebieden in stand te houden en te beschermen. Wat zijn de lokale en wereldwijde bedreigingen voor deze ecosystemen? Met welke analysemethoden en onderzoeken wordt hieraan gewerkt?
Deze cursus duurt 9 weken met een gemiddelde studiebelasting van 4 uur per week. Start 21 maart 2020.
Meer informatie over de Tropical Coastal Ecosystems MOOC.
One planet, one ocean
We weten meer van het oppervlak van de maan dan van de oceaan. Deze cursus gaat over de alle aspecten van de oceaan: de scheikundige, biologische en geologische aspecten worden behandeld, net als de invloed van de mens op de oceaan, regelgeving en mogelijke oplossing voor duurzaam gebruik van de bronnen van de oceanen.
Deze MOOC duurt 6 weken met een studiebelasting van 4 tot 6 uur per week. De cursus start op 22 maart 2020.
Meer informatie over de MOOC One planet, one ocean.
Green Fins dive guide
Speciaal voor de duikprofessionals is er een onlinecursus over het beperken van de invloed die duikers hebben op het onderwaterleven. Leer hoe je de gevolgen van duiken op het ecosysteem zo veel mogelijk kunt controleren en hoe je dit andere duikers kunt leren. Deze cursus is voor duikers met het niveau van Rescue Diver of hoger en kan op ieder moment gestart worden.
4 reacties
Jolanda de Veer
Dit is leuk!
Alex Kramer
de cursussen zijn alleen allemaal in het Engels ,
jammer , maar helaas
Maar wel een goede initiatief
Rachel
Een update voor 2021 zou leuk zijn!
Worden er in 2021 ook cursussen online gegeven die we kunnen volgen? En waar vinden we die?
Marloes Otten
Goed idee Rachel! Ga ik mee aan de slag.