Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Foto en film

GoPro en UK-Pro-huis… ideale actieset

De GoPro is erg populair bij (extreme) sporters en wordt ook bij tv-programma’s als Top Gear en producties van National Geographic veel gebruikt. Sinds kort maakt UK GERMANY onderwaterbehuizingen voor deze camera.

De GoPro HD Hero lijkt de ideale actiecamera. Hij is compact en licht. Eenvoudig te bedienen en er is een breed scala aan montagehulpmiddelen leverbaar. Bijzonder is dat deze camera standaard wordt verkocht met een polycarbonaat behuizing, die de GoPro waterdicht houdt tot een diepte van 60 meter. Door al deze eigenschappen kom je de GoPro tegen in de auto- en motorsport, op de plank bij surfers en op het stuur bij mountainbikers. Ook binnen de duikwereld is de GoPro veel gebruikt. Juist door zijn compacte formaat kom je deze camera bij freedivers en technische- en grotduikers tegen. Als deze camera standaard al zo geweldig is, waarom zou je dan nog besluiten om hier een extra aluminium behuizing voor te kopen?

GoPro HD Hero

Als je de GoPro Hero voor het eerst in je handen hebt, denk je eerder aan een speeltje uit de Bart Smit dan aan een videocamera waarmee je prima actieopnames kan maken. De grijze rechthoekige behuizing meet zes bij vier bij drie centimeter. Maak je gebruik van het optionele lcd-scherm, dan heeft de camera nog steeds een zeer compact formaat en wordt hij vier in plaats van drie centimeter diep. Op de camera vind je slechts twee bedienknoppen. Het lcd-scherm heeft een eigen aan-/uitknop. De instelmogelijkheden zijn beperkt. Sluitertijd, diafragma en witbalans worden automatisch ingesteld. De enige invloed die je als gebruiker hebt, is de keuze tussen een gewogen centrummeting voor de belichting, of spotmeting in het midden van het beeld. De camera neemt op op standaard SD(HC) kaartjes met een maximale capaciteit van 32 GB. De voeding komt van een Li-Ion accu,  waarop de camera het in filmmodus ruim twee en een half uur volhoudt. Aan de voorkant vind je de knop waarmee je meerdere functies bedient. Hiermee zet je het apparaat aan en uit en selecteer je de beeldmodus. Het kleine display aan de voorzijde geeft de verschillende modi alleen aan de hand van een cijfer weer. Als je geen lcd-scherm gebruikt zal je in het begin de handleiding er bij moeten pakken om te kijken met welke resolutie en beeldsnelheid het getoonde nummer overeenkomt.

RTEmagicC_go_pro_hd_hero_camera_frontside.jpgRTEmagicC_go_pro_hd_hero_camera_backside.jpg

 

Verschillende foto en video mogelijkheden

Waarschijnlijk zal je de GoPro vooral aanschaffen om de videomogelijkheden – het is echter ook mogelijk om foto’s de maken met deze camera. Wanneer je de GoPro hier op instelt, kun je foto’s op het formaat van 1920 bij 1080 pixels maken. Naast het maken van enkele “losse” foto’s, kan je de camera ook op “triple shot” instellen, zodat er bij een druk op de knop drie foto’s worden genomen binnen twee seconden tijd. Je hebt verder de mogelijkheid om “timer foto’s” te maken. De camera blijft dan na de eerste afdruk automatisch foto’s maken met een door jou ingegeven interval van 2, 5, 10, 30 of 60 seconden.
Voor het maken van video-opnames heb je de keuze uit vijf verschillende instellingen. Het grootste formaat heeft 1920×1080 pixels (16:9), 30 frames per seconde en de camera heeft dan een beeldhoek van 127 graden. Het daarop volgende formaat is iets kleiner en meet 1280×960 pixels (4:3), eveneens 30 frames per seconde en een beeldhoek van 170 graden. De meeste frames per seconde heb je bij het formaat van 1280×720 pixels (16:9). De camera neemt dan op met 60 frames per seconden en je hebt dan weer een beeldhoek van 170 graden.

RTEmagicC_UK-PRO_GOPRO1.JPGDe standaard GoPro onderwaterbehuizing

De standaard meegeleverde waterdichte behuizing is van polycarbonaat. Volgens GoPro kan je met deze behuizing tot een diepte van 60 meter duiken. Pas dan wel op welke achterkant (deurtje) je monteert. Bij de camera worden meerdere deurtjes geleverd en er zit ook open deurtje bij die voor een betere geluidskwaliteit bij opnames boven water moet zorgen. Groot nadeel van de standaardbehuizing is de lens die gemonteerd is. Deze bolle lenspoort zorgt ervoor dat de camera onder water slecht scherp stelt. Er zijn mogelijkheden om de standaardlenspoort te laten vervangen voor een vlakke glazen poort, waarmee dit probleem is opgelost. Je kunt echter ook kiezen voor de behuizing van UK-GERMANY.

UK-Pro onderwaterbehuizing

Deze behuizing is gemaakt van zwart geanodiseerd aluminium. Als je gebruik wilt maken van de UK-GERMANY behuizing, moet je de GoPro wel voorzien van het optionele lcd-scherm, wat de bediening overigens ook erg vergemakkelijkt. Het huis is voorzien van een degelijke sluiting door een metalen klem aan beide zijkanten. Wanneer je het huis opent, zie je fraai CNC-freeswerk, waar de camera naadloos in geplaatst kan worden. De o-ring past netjes in de speciaal gefreesde uitsparing. Aan de voorzijde is de behuizing voorzien van een vlakke poort van krasvast acrylglas, waarmee je de scherpstelproblemen onder en boven water niet zult hebben. Door het gebruikte materiaal kun je de GoPro nu meenemen naar een diepte van 150 meter.

Ons testmodel is van een sticker in camouflagelook voorzien. Deze optie zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Door de montagevoet die op het UK-Pro huis is gemonteerd, kun je alle leverbare montagehulpmiddelen van GoPro ook bij deze behuizing gebruiken. Het huis van UK-GERMANY is overigens voor zowel het GoPro Hero als de nieuwere Hero 2 te gebruiken.

UK_go_pro_hd_hero_set  UK_go_pro_hd_hero_front

UK_go_pro_hd_hero_back  UK_go_pro_hd_hero_side

 

 

Het gebruik onder water

Onze testcamera is voorzien van een handvat waardoor we de camera makkelijk in een soort pistoolhouding vast kunnen houden. De bediening is eenvoudig, alleen het aan en uitzetten zorgt voor ongewenst beweging van de camera. Het is mogelijk de camera zo in te stellen dat je het aanzetten en beginnen met filmen met één druk op de knop kan doen. Dit zorgt voor minder ongewenste bewegingen. Het scherpstellen gaat de GoPro verrassend goed af en ook de aanpassing van de camera aan verschillende lichtomstandigheden. Ook als we de camera in dieper water gebruiken, blijft hij goed presteren en past zich makkelijk aan het mindere omgevingslicht. De camera functioneert het beste als je beelden van de omgeving (groothoek) wilt maken. Ga je voor kleine details en wil je de camera bijna op het onderwerp zijn werk laten doen, kun je onscherpe beelden krijgen. Om de camera zo basic mogelijk te testen  maken we geen gebruik van extra videolampen, wat uiteraard voor minder kleurrijke beelden zorgt. De automatische witbalans doet zijn werk echter zo goed dat de resultaten zeer netjes zijn. Het is verstandig om gebruik te maken van een snelle SD-kaart waar de camera de beelden snel naar toe kan schrijven. Zo voorkom je rolling shutter, wat voor een soort golvende beweging in het beeld van je opnames zorgt. [zie film onderaan]

Technisch duiken en freediven

Door het compacte formaat en het bedieningsgemak van de GoPro wordt de camera veel gebruikt door technische, grot- en freedivers. Het UK-Pro huis zorgt ervoor dat de set niet alleen robuuster is, maar ook tot op grotere diepte kan worden  meegenomen. De camera is eenvoudig op een onderwaterscooter, duikhelm of om een pols te monteren. Zeker wanneer de één knops bediening is gekozen is het starten/stoppen van het filmen dan erg eenvoudig.

Conclusie

De GoPro is inderdaad je ideale maatje bij actiesporten en je gaat je afvragen waarom niet elke duiker ook zo’n cameraatje gebruikt. Het UK-Pro huis zorgt ervoor dat het geheel een stuk robuuster wordt, zonder dat het de unieke compacte eigenschappen verliest. Ideaal is de mogelijkheid om alle GoPro montagemiddelen te kunnen gebruiken in combinatie met het UK-Pro huis. Tijdens onze test was er nog geen mogelijkheid om een kleurfilter te gebruiken – dit nadeel is inmiddels opgelost.

Eindoordeel

+ Grote kijkhoek, goede beeldkwaliteit
+ compacte formaat en eenvoudige bediening van de camera
+ afwerking van de UK-Pro behuizing
– relatief hoge prijs van het UK-Pro huis vergeleken met die van de camera

 

 

Productfoto’s camera en behuizing – Edwin van der Sande
Onderwaterfoto en video – Edwin van der Sande

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief