Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Goof van Rijswijk – De eerste sepia’s

Datum 2-5-2015
Locatie Zeelandbrug
 

Na de zoetwaterduik van afgelopen donderdag hadden Cornelis en ik echt zin om weer eens bij de Zeelandbrug te gaan duiken. Doordat we in het weekend vaak moeten werken en er door de week een duikverbod geldt ivm de vooroeverversterking, kwam het wel erg goed uit. De laag water kentering is om 9:10 uur en als we lekker op tijd weg rijden zijn we voor middag weer thuis. We vertrokken om 7:00 uur en onderweg praatten we over duiken, fotografie en van alles en nog wat. We hadden gemengde gevoelens over de te maken duik ivm het soms zeer slechte zicht, de lichte algenbloei die deze week gemeld was en over de drukte die we konden verwachten ivm de beperkte duikmogelijkheid die daar momenteel geldt. Ook het zonnige, windstille weer zou wel meer duikers richting Zierikzee trekken.
Toen we aan kwamen bij de brug werden we aangenaam verrast door de weinige auto’s en er was zelfs nog een plaatsje op de parkeerplaats tegen de dijk, dat vinden wij leuk!
Even over de dijk gekeken en het zag er lekker rustig uit, ook al waren we nog iets te vroeg. We vulden onze flessen nog even af, daar heb ik achteraf geen seconde spijt van gehad, en heb de dixie nog even van binnen bekeken. Dat zijn van die super ontwikkelingen op de duikstekken tegenwoordig. Overal kun je vullen en zijn er wc’s, voor mannen is het nog niet zo’n punt maar voor vrouwelijke duikers is het echt een uitkomst.
We gingen ons omkleden en praatten nog wat met Rinie en Brigitta Luijkx, Rinie ging daar ook duiken en Brigitta was druk met de camera in de weer.
We gingen te water bij de nieuwe instap en wensten elkaar veel plezier en spraken maximaal 1.5 uur af.
Eenmaal onder water viel me meteen het goede zicht op, ik kom daar meestal in het donker voor een nachtduik en het zicht is vaak niet best. Maar nu was het niet eens nodig om mijn lamp te gebruiken. Ik zwom naar een meter op 6 en ging in oostelijke richting omdat daar de Snotolven gezien zijn, ik heb dit jaar nog geen Snotolf gezien en hoopte op een ontmoeting met deze haast tropisch uitziende vissen.
Onderweg genoot ik van de aanwezige Galathea’s, Slanke Waaierslakjes, Dodemansduim, Krabben, Kreeften en Zeeanjelieren. Normaal voel je aan de stroming of je bij de pijlers in de buurt bent maar omdat we exact op de kentering doken en het door goede zicht ben ik wat dieper dan normaal onder de brug door gedoken en heb dus de pijlers niet eens gezien. Maar aan het onderwaterlandschap zag ik dat ik aan de andere kant van de brug zat. Uiteraard heb ik nog wel de Tubularia met de snoot belicht en zag ik de superkleine Vlokreeftjes die er altijd op zitten. Maar ze goed op de foto krijgen is een tweede. Gelukkig was er bijna geen stroming en lukte het uiteindelijk om er een paar te maken die naar mijn zin waren.

Ik had een hele leuke duik en op mijn computer stond inmiddels ruim 70 minuten en besloot dat het tijd werd om weer richting de trap te gaan. De oude instap was gezien het tij geen optie en omdat het hoogwater werd, moest ik tegen de stroming is terug.
Nog even gekeken bij de Sepia rekken en wat foto’s gemaakt van de nog lege stokken met een mooie groene achtergrond. Verderop zag ik er nog wat staan en zwom die richting uit, opeens schrok ik me wezenloos…………….daar zwommen 2 echte Sepia’s! en daar achter nog 2! Ik schreeuwde wat door mijn automaat en wist dat dat toch niemand kon horen. Nog niet 1 melding op Facebook gezien, nog niet 1 foto was er gemaakt dit jaar. Wat een geluk zeg, hier had ik echt niet op gerekend. Ik keek op mijn computer en die gaf 64 bar aan, gelukkig had ik mijn fles nog even afgevuld voor ik te water ging anders was mijn Sepia avontuur van korte duur geweest. Vlug de camera, met macrolens, ingesteld op een langere sluitertijd, iso omhoog en mijn flitsers in de juiste positie gezet. Uiteraard ging het niet naar mijn zin en ik moest er te ver vandaan om ze helemaal op de foto te krijgen, toen besefte ik het grote voordeel van mijn 9-18 lens. Maar ja, die had ik thuis en moest het met de 50 mm. f 2.0 doen. Ik zwom naar links en weer naar rechts en het viel me op dat ze totaal niet schuw waren, tot ik zag dat ze daadwerkelijk eieren aan het afzetten waren, wat een schitterend gezicht is dat toch.
En dat ze mij mee laten genieten van hun seksuele bezigheden. Ik volgende het schouwspel op een meter afstand en was helemaal alleen met 4 Sepia’s met dit superzicht van zeker 6 meter, wat is duiken toch een leuke bezigheid.
Na zo’n 20 minuten en een blik om mijn meters werd het toch echt tijd om richting de kant te gaan, anders zou mijn fles eens helemaal leeg kunnen zijn eer ik bij de trap was. Met een paar flinke vinslagen was ik zo bij de betonnen duiktrap en zag van afstand dat Cornelis er ook net uitkwam. Wat kunnen we toch goede afspraken maken samen……….
Eenmaal bij de auto bleek dat hij ze ook gezien had en met de 14-42 op zijn EPL-5 waren de foto’s veel beter dan die van mij. Maar ja, het is zoals het is. We kleedden ons om en dronken onderweg nog een bakkie koffie, praatten over het geluk van vandaag en genoten na. Hopen dat de foto’s een beetje gelukt zijn.

Datum 2-5-2015,  Duiktijd 101 minuten,  Diepte 10.1 mtr

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief