Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Goed nieuws voor haaien en roggen!

Een baanbrekend besluit dat het tij voor honderden soorten haaien en roggen moet keren. Zij krijgen betere bescherming.

Op de negentiende Conference of Parties (CoP19) van CITES (Conventie Inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten) in Panama heeft een grote meerderheid van deelnemende landen gestemd voor het opnemen van alle 54 soorten van de familie van requiemhaaien, 6 soorten hamerhaaien en 37 soorten vioolroggen (haaiachtige roggensoorten) in Bijlage II van CITES. Hierdoor kunnen nieuwe duurzaamheidseisenworden ingevoerd en kan de internationale handel in haaienproducten aan banden worden gelegd.

Het voorstel om 19 bedreigde of ernstig bedreigde soorten requiemhaaien plus 35 ‘lookalikes’ in de CITES-lijst op te nemen, is op 17 november aangenomen met 88 stemmen voor, 29 stemmen tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel om kleine hamerhaaien, waaronder de bedreigde kaphamerhaai en vijf andere leden van de hamerhaaienfamilie in Bijlage II op te nemen, is aangenomen bij consensus. Een dag later op 18 november is het voorstel om 37 soorten vioolroggen in de lijst op te nemen aangenomen met 101 stemmen voor, 14 stemmen tegen en 13 onthoudingen.

Foto: Peter de Maagt.

Een historisch besluit, aldus de IFAW die hier al zo lang voor pleit. De drie aangenomen voorstellen zorgen ervoor dat nagenoeg alle haaiensoorten die internationaal voor hun vinnen worden verhandeld, onder toezicht en bescherming van CITES komen te staan – dat was slechts een kwart. Met het besluit kan de dramatische achteruitgang worden gestopt. Voor douane en handhaving veel gemakkelijker wordt om legale en duurzame handel te waarborgen. Voor vrijwel elke zending van haaienproducten zal namelijk een vergunning nodig zijn waaruit blijkt dat de handel aan de wettelijke en duurzaamheidsvereisten voldoet.

De CITES CoP duurt tot en met vrijdag 25 november. Tijdens de plenaire zitting van de CoP, die op de laatste twee dagen plaatsvindt, moeten de aangenomen voorstellen definitief worden goedgekeurd.

Bron: IFAW

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief