Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Gigantisch koraalrif ontdekt bij monding Amazone

Bij de monding van de Amazone – in troebel water – is een koraalrif met een oppervlakte van 9300 vierkante kilometer ontdekt. Wetenschappers, overheden en oliemaatschappijen, die al begonnen waren met exploratie van de regio, zijn met stomheid geslagen.

monding_Amazone_BraziliëHet rif is zo’n 1000 kilometer lang en bevindt zich op een diepte van 30 tot 120 meter. Het strekt zich uit van Frans-Guyana tot de Braziliaanse staat Maranhåo. De ontdekking is een grote verrassing. Aan de monding van grote rivieren bevinden zich in riffen vaak grote openingen waar geen koraal groeit. Bovendien gedijt koraal voornamelijk in helder, verlicht, zout water. Het water aan de mondingen van de Amazone hoort bij het modderigste water ter wereld. De rivier brengt grote hoeveelheden slijk met zich mee dat tot honderden kilometers ver in de zee wordt gestort.

Maar onder de uitstroom van het zoete water van de Amazone blijkt het rif het uitstekend te doen. In vergelijking met veel andere riffen is het relatief weinig aangetast, zeggen wetenschappers die vandaag een studie publiceren in het tijdschrift Science Advances. Het rif herbergt meer dan 60 soorten sponzen, 73 vissoorten, kreeftachtigen, zeesterren en andere soorten.

Het pas ontdekte rif is volgens de studie echter al meteen ernstig bedreigd. De Braziliaanse overheid heeft zones verkocht voor olie-exploratie en olieboringen aan de monding van de Amazone. In twintig van deze zones wordt al olie geproduceerd en aangenomen wordt dat sommige boorplatformen zich op het rif bevinden.

Het is nog niet duidelijk welke stappen er zullen ondernomen worden om het rif te beschermen.

Bron: demorgen.be

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief