Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Ghost Fishing-duikers halen 2 ton aan netten uit Griekse zee

In mei keerde Healthy Seas terug naar het Noord-Griekse Stratoni. Duikers van Ghost Fishing haalden tijdens deze missie 2 ton aan spooknetten uit het water. 

Het was de tweede keer dat de duikers in het kader van het Healthy Seas-initiatief achtergebleven vistuig verwijderden. In november werd al een ton aan netten verwijderd uit dit gebied met zijn rijke biodiversiteit.

Voor deze missie werkten Ghost Fishing-duikers uit Griekenland en Nederland, duikers van AquaTec, UFR Team en de Northern Greece Underwater Explorers samen met de lokale gemeenschap. Een hoogtepunt was het educatieve programma waar kinderen en ouders de duikers ontmoetten en met eigen ogen konden zien hoe groot de spooknetten zijn.

Elina Samara, marien bioloog van het net opgerichte Hippocampus Marine Institute, vergezelde de duikers tijdens de opruimwerkzaamheden:«Dankzij het weghalen van de netten krijgt het zeeleven weer een kans. Tijdens de duiken kwamen we onder andere de beschermde Delphinus delphis, de Radulrog, de koraalsoort Cladocora caespitosa en de slak Tonna galea tegen. Dit leven krijgt een nieuwe kans nu het niet meer in de netten verstrikt kan raken.».

De zee bij Stratoni is het leefgebied van twee zeepaardsoorten: : de Hippocampus hippocampus en Hippocampus guttulatus. Beide soorten hebben van de IUCN de status ‘Gevoelig’ gekregen.

Van de geborgen visnetten zal ECONYL® garen (volledig recyclebaar!) worden gemaakt, dat vervolgens wordt verwerkt in sokken, sport- en badkleding en tapijten.

Hieronder zie je een serie foto’s die Cor Kuyvenhoven tijdens de missie in Griekenland maakte. Klik op een foto om deze groot te openen en de diavoorstelling te starten.

www.healthyseas.org
www.ghostfishing.org

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief