Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Geluid langoesten reikt wel 3 kilometer ver

Langoesten maken met hun antennes een geluid dat onder water tot 3 kilometer verderop te horen is. Dat concluderen mariene biologen na onderzoek op 24 dieren langs de Franse kust. Met de ontdekking hopen de onderzoekers de nog schaarse langoest tegen uitsterving te beschermen.

De kreeftachtigen schuren hun antennes langs elkaar en produceren daarmee een scherp raspend geluid, zo melden de onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad Scientific Reports. Zij maakten met acht onderwatermicrofoons in totaal 1560 opnames van dit geluid. De microfoons stonden op een afstand van 0,5 tot 100 meter van de schaaldieren. Op basis van deze observaties denken de biologen dat de grootste langoesten, die tot 40 centimeter lang kunnen worden, op tot wel 3 kilometer afstand te horen zijn.

Het is niet geheel duidelijk waarom de langoesten geluid maken, mogelijk om onderling te communiceren of om roofdieren af te schrikken. Langoesten komen als gevolg van decennia van overbevissing nog maar in kleine getalen voor in Europese wateren. Om de dieren te beschermen zonder hun leefomgeving aan te tasten zijn daarom speciale middelen nodig. Mogelijk kunnen de dieren op basis van hun geluid op afstand worden geobserveerd.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief