Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Gek op de stek: Koos Bakker en het Veenmeer

Gek op de stek is hij zeker! Mr. Veenmeer alias Koos Bakker. Susan Dogterom gaat met hem duiken in ‘zijn’ plas.

Ik heb al vaak goede verhalen gehoord over het Veenmeer, liggend in Tynaarlo, Drenthe. Het kwam er maar niet van, mede door het feit dat het ruim 2 uur rijden is voor mij. Ik werd echter in contact gebracht met Koos Bakker, die Mr. Veenmeer genoemd wordt. Hij heeft overal in Nederland gedoken, maar kwam tot de conclusie dat het Veenmeer zo mooi is dat verder weg rijden richting de Randstad en Zeeland eigenlijk niet nodig is. Hij heeft dan ook inmiddels meer dan 1000 duiken in het meer gemaakt! Ik mag een keer met hem mee duiken, zodat hij de beste plekjes onder water kan laten zien.

Nu heb je duikers die foto’s maken onder water en je hebt onderwaterfotografen. Ik zie mijzelf als duiker die ook wat foto’s maakt. Ik heb denk ik maar de helft van mijn duiken een camera mee en mijn fototoestel is vrij eenvoudig. Koos valt duidelijk in de andere categorie. Hij heeft een grote camera met grote armen voor flitsers en die gaat bij ieder duik mee. Vooraf krijg ik al instructies voor als ik op de foto mag. Hij heeft foto’s van mij gezien met haaien, dus hij gaat ervan uit dat ik niet bang ben voor snoeken. Hij maakt namelijk groothoekfoto’s, dus dan moet alles dichtbij zijn. Wel waarschuwt hij al dat het vanaf de kant te zien slecht zicht gaat worden onder water. Maar we gaan er gewoon voor!

Snoek gespot

Onder water blijkt het zicht inderdaad niet best te zijn. We gaan voor een grote ronde zodat we zoveel mogelijk zien. Vanwege het slechte zicht houden we de kant aan, dus we zitten ondiep tegen de rietkraag aan. Het valt me op dat er nog zo veel planten in het water staan, terwijl het al november is. Ook zijn er nog veel kleine vissen gezien, zoals voorntjes en baarsjes. Rond deze tijd zijn in andere plassen de meeste vissen al verdwenen. Koos had voor de duik verteld dat er veel snoeken in het meer zitten, dus ik kijk druk om me heen om ze te vinden. Opeens krijg ik een signaal van Koos. Snoek gespot! Koos gebaart mij in de richting van de snoek. Hij had vooraf al gezegd dat ik de snoek zo dichtbij mogelijk moet benaderen voor een goede foto. Hij dirigeert de snoek recht op mij af en de bek van de snoek zit op 10 cm mijn gezicht. Dat is best dichtbij. Ik zie de flitsers afgaan en al snel krijg ik een opgewekt ok-teken dat het is geluk en dat we verder kunnen. Daarna zie ik twee babysnoeken, maar zodra ik ze zie, gaan ze ervandoor. Dan komen we bij de kreeftenwand. Hierin zitten veel kreeftjes verstopt. Het zijn echter geen Amerikaanse kreeften, maar Turkse kreeften. Die variant had ik nog niet eerder gezien.

We steken het meer over en gaan ook aan de overkant de rietkraag en het groen af. Al snel zien we ook daar 2 snoeken. Ik mag weer poseren, al begin ik het nu onderhand wel wat koud te krijgen. We duiken ook al ruim een uur in water van 11 graden. Maar Koos had voor de duik verteld dat er ook een paar zoetwaterschildpadden in het meer zitten, dus ik probeer het nog iets langer vol te houden om de kans dat we ze zien, te vergroten. Na 77 minuten moet ik het toch opgeven en ik geef Koos het signaal dat ik het koud heb. Meteen gaan we naar de oppervlakte en we zwemmen terug naar de kant.

Koos vindt het jammer dat ik speciaal dat hele eind heb gereden om hier te duiken en dat het dan toevallig het slechtste zicht is dat hij ooit heeft meegemaakt (met ruim 1000 duiken dus). Ik vind het echter ook met slecht zicht heerlijk om onder water te zijn en we hebben ondanks het slechte zicht toch nog best veel gezien. Dus ik vond het een mooie duik. En Koos heeft hele mooie foto’s van mij met de snoeken gemaakt.

We hebben echter de schildpadden niet gezien en volgens Koos zwemmen er ook nog grote karpers rond en zie je normaal gesproken toch snel 8 snoeken. Met wat ik tijdens deze duik in het najaar en met slecht zicht al heb gezien, geloof ik dat meteen. Ik ga dan ook meteen op zijn uitnodiging om nog een keer te komen duiken in. Het Veenmeer staat op de duikkalender!

Wat moet je weten over het Veenmeer?
Locatie:
Zuidlaarderweg 37, Tynaarlo.
Toegang: Voor een dagje duiken betaal je €3 bij de ingang van het park.
Vulmogelijkheden: Vulautomaat naast de stek of bij Karibu Divers in Zuid-Laren (5 minuten rijden).
Niveau: Voor alle duikers.
Duikdiepte: Je kan dieper, maar ondiep in de eerste 5 meter is het mooist en het meest te zien.
Te water: Op verschillende plekken loop je vrij makkelijk het water in via trap of strand.
Aandachtspunten: Zoek de schildpadden!

Meer foto’s van Koos vind je hier.

Susan dook hier in het najaar van 2019.

2 reacties

  1. Heel mooi die snoek van onder naar boven!

    REAGEREN
  2. Dankje Berthold

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief