Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Gehandicapte krab staat zijn mannetje

Gehandicapte krabben misleiden hun rivalen in gevechten met een soort nepschaar.

Als een krab zijn schaar verliest in een gevecht, groeit er op de plek van de oude schaar een hol exemplaar terug. Deze scharen zijn zeer breekbaar en hebben eigenlijk geen functie. Maar toch slagen de gehandicapte dieren erin om soortgenoten te overbluffen met het hol lichaamsdeel. Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

Kleiner
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gevechten van wenkkrabben van de soort Uca lactea te bestuderen. Ze focusten zich op gehandicapte individuen die één holle schaar hadden, omdat hun originele schaar was afgebroken. De gehandicapte dieren bleken hun tegenstanders zorgvuldig uit te kiezen. De krabben met holle scharen namen het opvallend vaak op tegen zeer kleine soortgenoten.

Krab_gehandicapt

Gevechtsstijl
Vaak overbluften ze hun tegenstanders dan ook, zo observeerden de wetenschappers. Als een gehandicapte krab een een soortgenoot uitdaagde, was de kans veel kleiner dat het tot een echt gevecht kwam dan wanneer twee gezonde krabben ruzie kregen. Kortom: de zwakke dieren gingen bij voorkeur gevechten aan met krabben die hard voor hen wegrenden.
“Wenkkrabben passen hun gevechtsstijl en keuze voor een tegenstander aan als ze hun schaar hebben verloren”, verklaart hoofdonderzoeker Daisuke Muramatsu.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief