Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Caspar Geerinck – Rustdagje voor de harde werkers

Op een sporadische vrije dag in het hoogseizoen in de Azoren gaat Duikreporter Caspar zelf een duikje maken. Hij duikt onder bij Pico.

Even er op uit geweest met de rest van de crew (Eigenaar en eigenaresse we zijn maar met ze 3tjes). Dorpje waar ons duikcentrum gelegen is heet Santo Antonio op Pico eiland in the Azoren. De baai voor de deur is prachtig duiken. Wat klanten hadden helaas afgezegd dus we zijn alnog lekker gaan duiken.

Eind Juni / begin Juli is hier geniaal aangezien we net na de phytoplankton bloom zitten. Het zicht gaat omhoog en de hoeveelheid vis dankzij al het voedsel ook. Kustwateren van de Azoren zitten dan chok vol met jonkies. Inclusief de jongens die uiteidelijk roofvissen van tegen de 20 kg worden.

IMG_6244-109204

Los van al het leven wat hier rond zwemt staat Pico bekent om de grootste berg (vulcaan eigenlijk) van Portugal. Het is het jongste eiland van de Azoren en dat is goed te zien aan de oppervlakt dankzij het zwarte basalt van de oude lavastromen. Dit stopt natuurlijk niet onderwater.

IMG_6130-109204

Als je weet waar je moet wezen kan je zo prachtige lava structuren, oude lava tunnels en arches vinden. Voor de deur hier word locaal de Furna (oven) genoemd. Dit was in de historie een erg actieve stek qua vulcanisme. De Arch voor de deur en de ingestorte lava tunnels maken vormen zo een prachtig landschap.

IMG_6261-109204

Juni is ook de tijd voor het macro leven. Helaas is me lens niet de beste voor macro photography maar ik doe me best. De arch hier en talloze andere stekken rond het eiland zitten vol met verschillende soorten Nudibranches.

IMG_6369-109204

Mooiste stuk van deze duik was een Encherau (White travelly in het engels, volgends wiki een Nieuwzeelandse horsmakreel). In het midden van een ingestortte lava bel (deel van een origineel ondergrondse lava stroom) was deze druk bezig krabbetjes uit de algen laag te pikken.

IMG_6311-109204

Het groepje wat achter hem aan zat hoopte natuurlijk op kliekjes. Hele toffe duik aan het eind van de rit. Heerijk rustig en lekker makkelijk gewoon voor de deur het water in lopen.

Maximaal maar zo’n 14m diep gegaan en daarom ook lekker 90 minuten met een 12liter tankje rond kunnen kijken. Houd erg van me werk als instructeur/gids maar blijft genieten om gewoon voor de lol er in te springen. Jammer dat de max aan 5 foto’s zit. Heb er nog zat van die dag.

Wens jullie allemaal veel duikplezier en hoop echt dat het reizen snel weer goed te doen is. Pico is een erg rustig eiland zelfs op piek seizoen maar nu is het wel erg stil.

Groeten uit de Azoren!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief