Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Geen sepia’s voor mij dit jaar

De stokken had Duikreporter Leendert zelf geplaatst. Alleen veel tijd om erbij te gaan duiken had hij niet. Als hij er eindelijk heen kan, hoopt hij natuurlijk op sepia’s.

Het was mij op de valreep gelukt om toch nog wat stokjes te plaatsen bij de Bergse Diepsluis. Vele duikers zullen ze wel zijn tegengekomen want ze stonden schuin links tegenover de trap tussen ongeveer 6 en 9 meter afhankelijk van het getij. Helaas moest ik daarna snel naar de Filipijnen voor de Magic Photo Experience en was ik pas op 20 mei terug. Het hemelvaart weekend is dus de eerste gelegenheid om op sepia expeditie te gaan. Hemelvaart = drukte dus ik besluit om 05:00 op te staan om de hectiek voor te zijn en ik lig dan ook voor zevenen te water. Ik zie dat mijn stokjes aardig gevuld zijn met zowel een grote kluit pijlinktvis eieren als sepia eitjes. Renee Weterings heeft zelfs een mooie foto gemaakt van een sepia die eitjes aan het afzetten is op mijn stokjes. Heb je toch het gevoel dat je inspanningen nut hebben.

20170610_004__DSC0690-51730

Ik probeer het eerst een klein stukje verder naar links maar het zicht is hier slecht en de schimmellaag op de bodem maakt het er ook niet aantrekkelijker op. Via het platform zwem ik nu een heel eind naar het westen, John Landa’s oude stokjes volgend. Hier had ik vorige jaar een paar keer geluk maar helaas kom ik nu niets tegen. De laatste luchtmoleculen uit mijn fles zuigend kom ik weer boven bij de trap. Twee andere duikers waren er bij de mosselcultures ingegaan en hadden wel actie gezien. Gewoon pech dus.

20170527_012__DSC0658-51730

Diezelfde 2 duikers kom ik 2 weken later weer tegen rond dezelfde tijd. Inmiddels zitten er nog meer pijlinktvis eistrengen op mijn stokjes maar ze zijn ook behangen met slierten bessenwier. Wellicht heeft dat iets te maken met de zomerstorm van afgelopen week. Ik doe hetzelfde rondje maar helaas. Zag ik vorige keer nog veel kompas- en oorkwallen, ze lijken nu van de aardbodem verdwenen.

20170617_050__DSC0736-51730

Drie maal is scheepsrecht dus ik probeer het gewoon nog een keer. De Bergse Diepsluis heb ik nu wel gezien dus op naar de Zeelandbrug. Als ik geen sepia’s tegenkom blijft er nog genoeg leuks over om te zien en te fotograferen. Er staat een gemêleerd gezelschap van Nederlanders, Belgen en Duitsers zich om te kleden. Voor een zaterdagochtend is het niet extreem druk gelukkig, ondanks het mooie weer en het gunstige tij. Ik sla onmiddellijk links af richting stokjes en zwem met het opkomende water een heel stuk mee totdat ik echt niets meer tegenkom. Inmiddels is de kentering voorbij en zweef ik weer op mijn gemak terug. Ik kom behoorlijk veel rondlopende kreeften tegen en bij gebrek aan sepia’s ga ik die maar eens plagen. Het is best stoffig dus ik probeer een aantal flitsposities uit om er zo weinig mogelijk last van te hebben. Het is 1 van de 2 opdrachten die ik van Karin Brussaard meekreeg aan het einde van de Photo Experience: Meer groothoek proberen in de zeeuwse wateren. Over de andere opdracht meer in toekomstige duik reports. Zoals gezegd, sepia’s ben ik ook deze duik niet tegengekomen. Maar we gaan het volgend jaar gewoon weer proberen.

20170617_056__DSC0742-51730

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief