Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire / Nieuws

Geen sargassum aan ‘andere’ kant van Bonaire

De invasie van het sargassum aan de oostkant van Bonaire is een megaprobleem, maar -zo melden de duikcentra- aan de westkant van het eiland is niets aan de hand en kan gewoon worden gedoken.

Het sargassum waaronder de oostkant van Bonaire, waaronder Lagoen, Sorobon én de kwetsbare mangroven (de kraamkamers van de oceaan), wordt bedolven, is een groot probleem. Met man en macht wordt onder leiding van STINAPA gewerkt om de wieren op te ruimen.

Sargassum is een bruine alg die drijvende zeewiermatten vormt. In de open oceaan zijn deze drijvende matten buitengewoon divers en vormen ze een belangrijk leefgebied voor meer dan 250 soorten vissen en ongewervelde dieren, waarvan er veel nergens anders voorkomen. Soms breekt een stuk van de mat af om met de stroming richting het Caribisch gebied te drijven. Daar eindigt het op de kust van de eilanden, zoals nu op Bonaire. Zodra het sargassum de kust raakt, wast het of hoopt het zich op om vervolgens te zinken en te rotten. Tijdens het rottingsproces wordt alle zuurstof opgebruikt en vormt zich waterstofsulfide – in beide gevallen kunnen zeedieren hierdoor stikken.

STINAPA (Stichting Nationale Parken Bonaire) roept zo veel mogelijk vrijwilligers op om te helpen bij het schoonmaken van de kust.

  
Vrijwilligers maken de kust van Bonaire schoon (foto: STINAPA), en de andere kant van Bonaire met schone stranden (foto van vandaag door I love Bonaire).

Kantduiken
Het overgrote deel van de kantduiklocaties ligt aan de andere kant van Bonaire. De duikcentra melden dat daar niets aan de hand is en er gewoon kan worden gedoken en gesnorkeld.

Ben je nu op Bonaire of ga je binnenkort? Je kunt duiken en snorkelen. Maar je bent ook welkom om te helpen bij het opruimen van het sargassum zodat zeedieren een kans op overleving hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief