Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Freedivers taggen mobula’s in Azoren

Een team wetenschappers doet bij de Azoren onderzoek naar de mobula’s. Freedivend taggen zij de dieren. Kijk de foto’s die Fred Buyle, ook freedivend, maakte.

Elk jaar brengt een populatie mobula’s (duivelsroggen) de zomermaanden door in de wateren rond de Azoren. Ze verzamelen zich rond onderzeese bergen uit de kust. Een bekende plek is Princess Alice Banks, ruim 70 kilometer van het eiland Faial.

Alweer enkele jaren doet een team van wetenschappers onderzoek naar deze dieren. Daarvoor worden de dieren van een zender voorzien ofwel getagd. In de zender die op de huid wordt aangebracht, zitten diverse sensoren die allerlei gegevens bijhouden: diepte, temperatuur, snelheid, zoutgehalte en meer. in de nieuwste zenders is zelfs een camera verwerkt.  – de zender wordt op de huid geplaatst.

De zenders worden in het open water aangebracht door freedivers. Alle wetenschappers zijn dan ook freedivers. Na een paar dagen laten de zenders los en drijven ze naar de oppervlakte. Het radiosignaal wordt opgepikt door een satelliet zodat de wetenschappers weten waar ze zijn. De zenders worden opgepikt, de gegevens worden uitgelezen en vervolgens kunnen de zenders opnieuw worden gebruikt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Okeanos – Instituto de Investigação em Ciências do Mar.

Foto’s: Fred Buyle

1 reactie

  1. Dit is toch waanzinnig gaaf? Wetenschappers die freediven en dit werk doen. De Azoren, hmmm…. ook maar eens op de verlanglijst zetten.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief