Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Freediving / Snorkelen

Freediven met snotolven

De snotolven van de Bergse Diepsluis zijn al op vele manieren vastgelegd, maar onderwaterfotograaf Joost van Uffelen doet het net even anders: hij fotografeerde een freediver bij de snotolven!

Voor velen is het afgelopen jaar voorbijgegaan op een manier die we niet van tevoren zagen aankomen. Zo ook voor mij. Nog nooit heb ik zoveel vouchers verzameld van vliegmaatschappijen en reisbureaus voor trips die gecanceld werden. In de tussentijd heb ik echter wel de tijd goed gebruikt om de Zeeuwse wateren te herontdekken. Een gesprek met René Weterings over de jonge mannetjessnotolven van de Bergse Diepsluis en het relatief goede zicht leidt tot een paar mooie duikdagen. Het brengt me er toe om een poging te doen de snotolf met een freediver vast te leggen. Sandy is stoer genoeg om de nog frisse watertemperatuur te trotseren, mede gemotiveerd doordat ze zelf nog nooit een snotolf in levenden lijve heeft gezien!

De ochtendduik is bij Sint Annaland met windkracht vijf en bewolkte condities. Vrij kille omstandigheden om in te duiken, maar we hebben er wel eerder een mooie grote oranje snotolf aangetroffen. Over een periode van vijf weken verplaatste de snotolf zich al een keer nadat er een fuik op z’n nest terecht was gekomen. Dit keer treffen we helaas wederom een lijn met ongeveer acht fuiken aan die direct over het tweede nest van de snotolf ligt. Het gewicht aan de fuiken heeft stukken rif behoorlijk vernield. Dit is duidelijk teveel geweest voor de snotolf en hij is dan ook in geen velden of wegen meer te bekennen. Het blijft me verbazen dat zelfs een ‘Nationaal Park’ als de Oosterschelde niet haar mooiste oesterrif kan beschermen en wat no-take-zones kan bevatten.

Onder fysieke (en mentale) begeleiding van Rienk en Dionne brengen we ’s middags bij stralend weer een bezoek aan de snotolven bij Bergse Diepsluis. Blij zijn we om de dieren nog op min of meer dezelfde locaties aan te treffen als waar we ze eerder vonden. Het zicht op de eerste dag is heel goed te noemen. Met geduld van fotograaf, model en snotolven hebben we een mooie sessie tussen de hangcultuur.

Aangezien de snotolven een relatief ondiepe plek hebben gekozen, is het even puzzelen met de hoeveelheid lood en de hoeveelheid lucht die in de longen mee naar beneden kan worden genomen. Dit alles om niet te snel als een dobber weer terug naar de oppervlakte te stijgen.

De verschillen tussen de mannetjes qua grootte, kleur en gedrag blijven fascinerend. Waar de één heel veel zwemt en beweegt, is de ander een stuk rustiger. De oranje kleur van de een is prachtig, maar de dieprode kleur van één van de twee mannetjes die zich verderop bevinden, steekt ook mooi af tegen de hangcultuur. Regelmatig blazen ze hun beoogde nest schoon en keren ze weer terug naar hun rustplek om op adem te komen of nog een rondje te zwemmen.

— Regelmatig blazen ze hun beoogde nest schoon en keren ze weer terug naar hun rustplek om op adem te komen of nog een rondje te zwemmen. —

Op de tweede dag is het zicht beduidend slechter, een teken dat de algenbloei door de hoeveelheid zonlicht een spurt neemt. Door heel dicht bij het onderwerp te komen, zonder de dieren teveel te storen, lukt het om toch acceptabel materiaal op te leveren. We kunnen zelfs zien dat de algengroei zich ook weet te binden aan de parasieten op de huid van een van de mannetjes.

Sandy duikt niet veel in Nederland, maar heeft het als heel tof ervaren. Zelfs de kwallen, waar ze elders regelmatig last van ondervindt, kunnen haar niet deren. Het lijkt er zelfs op dat ze er plezier in heeft om ze te zien!

Zo is het (vrij)duiken in Nederland wel echt een feestje!

Over de fotograaf

Joost van Uffelen is een fanatiek duiker, freediver en onderwaterfotograaf. Kijk voor meer van zijn werk op zijn website: JoostvanUffelen.com

11 reacties

  1. Fantastische foto’s en een gaaf verhaal. Dank voor jullie originele bijdrage!

    REAGEREN
  2. Ik sluit mij geheel bij de vorige spreker aan! Mens in harmonie met natuur; een soort Snotolfluisteraar. Fantastisch.!!!!!! Veel beter dan steriele namaak meerminnen die blijkbaar tot kunst verheven zijn..

    REAGEREN
    • Dankjewel Berthold! Helemaal mee eens voor wat betreft de meerminnen.. Ik kan daar niet naar kijken! 😉

      REAGEREN
  3. Prachtig!

    REAGEREN
  4. Wat mooi! Hoe lang moest Sandy daar blijven hangen? Groot applaus voor haar!

    REAGEREN
    • Dankjewel Jaqueline, dat viel reuze mee, want het was zo ondiep dat blijven hangen niet te doen was. Ze was vrij positief met een 7 mm pak en dreef snel naar het oppervlak, dus ik moest gewoon op juiste moment afdrukken. Over het algemeen zijn onze freedives niet langer dan 1,5 minuut (met uitschieters tot 2 minuten), in dit geval was haar duik dus een stuk korter.

      REAGEREN
  5. Heel mooi Joost en Sandy!

    REAGEREN
  6. Echt mooi!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief