Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2022 – Tim Steenssens

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Tim Steenssens.

Paddentrek 2022

Elk jaar als de paddentrek op gang komt, trotseren we de koude, hijsen we onszelf in het droogpak en stappen met de snorkel een lokale vijver in. Wat we dan te zien krijgen is een waar orgie van padden en kikkers, boven, onder, links en rechts. Kwaakgeluiden overal. Soms zitten ze met meer dan 10 exemplaren in elkaar verstrengeld. Tussen de padden met hun paddensnoeren door, flaneren ook kikkers die al minstens even hitsig staan en die her en der grote bollen kikkerdril hebben achtergelaten. Soms is de paringsdrang zo groot dat zelfs de andere diersoort besprongen wordt. Op deze foto kon ik nog net vastleggen hoe een kikker in amplexushouding op een gewone pad zit.

Paaiende zeelten

Tijdens de eerste periode van het OBK in juni ontdekten we bij valavond deze drukdoende zeelten. Ze scheerden met drie langs elkaar en zwommen tegen hoge snelheid door de woekerende waterplanten. Het paaiseizoen was in volle gang. Pas bij mijn laatste ademteugen zat alles goed en verscheen dit beeld op mijn scherm. Bij mijn eerste indruk stoorde de waterplant aan de bovenkant me, maar later begon ik het natuurlijk kader in dit beeld meer te waarderen.

Manta met model

Begin juni hadden we het geluk deel te kunnen nemen aan de lezersreis naar Socorro. Het werd een onvergetelijke ervaring waar hier onlangs op DuikeninBeeld nog een reisverslag over gepubliceerd werd. Bovendien werden we begeleid door de ravissante hoofdredactrice van Duiken, Judith Rietveld. Tevens ook een zeer getalenteerde duikster met een perfect uitgebalanceerd trimvermogen, een dankbaar geschenk dus voor een onderwaterfotograaf. We spraken één duik af om een foto met model te maken, dus het was enkel nog wachten of de manta’s op dat moment wilden meewerken. En ja, hoor. Iets na 40 minuten duiktijd kwam dit majestueuze dier onze richting uit. Bedankt, Judith. Bedankt, Manta.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Tim Steenssens op DuikeninBeeld 

Foto-album

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief