Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2022 – Rob Aarsen

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Rob Aarsen.

Zeedonderpad op nest

2022 was voor mij een jaar waarin ik vooral dicht bij huis heb gefotografeerd. Daar is genoeg te beleven. Ik was getuige van een paar mooie seizoensgebonden fenomenen en ook in de modelfotografie onder water heb ik weer stappen gezet. 

In januari hadden de zeedonderpadden zich genesteld bij Dreischor Frans Kok rif. Dit nestje lag op nog geen 15 meter van de steiger op maar 4 meter diep. Dat bood de mogelijkheid om een paar keer terug te gaan. De eerste duik die ik er maakte, was meneer niet thuis. Een week later troffen we het zorgzame dier wel aan. Deze foto is gemaakt met een oude Sigma 24mm macrolens: een groothoek-macro achter een compacte dome waarmee je tot op een paar centimeter afstand scherp kunt stellen en toch het hele tafereel in beeld hebt. Voor de belichting heb ik gekozen voor een enkele Sea & Sea YS-D3 met snoot die van bovenaf op de kop van de vis is gericht. De lichtbundel is net breed genoeg voor de donderpad en het nest terwijl de omgeving relatief donker blijft. 

Zonsopkomst

In het voorjaar was er ineens een invasie van ringsprietslakken. Ook weer gewoon in de Grevelingen, in het relaxte water bij Dreischor. Dit exemplaar zat in z’n uppie van zijn middagmaal van kleine poliepjes te genieten en liet zich niet van de wijs brengen door de flitser. De foto is gemaakt met een 105mm macrolens, belicht met 1 Sea & Sea YS-D3 met snoot. Ik heb me gewend gemaakt om voor of na de duik nog achtergrondfoto’s te maken vanaf of net onder de oppervlakte. Hier heb ik achteraf in Photoshop een zonsopkomst bij de steiger in de foto van de slak gemonteerd, voor een completer plaatje. In dezelfde duik kreeg ik nog een knuppelslakje, groene wierslak en bruine plooislak voor de lens. Lembeh is er niks bij. 

‘Parachute’-jurk

Modelfotografie onder water begint zich te ontwikkelen van zijspoor naar hoofdzaak. Ik heb flink wat shoots gedaan in het zwembad, onder meer bij BC Opleidingen in Enkhuizen en Sub Ocean Services in Oud-Vossemeer. Daarnaast in de warme zomermaanden nog 2 buitenshoots waarin we ’s middags in de Grevelingen fotografeerden en daarna het duin overgingen voor een strandshoot bij zonsondergang. Deze foto is gemaakt tijdens de NOB Onderwatersport redactiedag in TODI. Ik had de parachutejurk nog niet in diep water gebruikt, alleen in het zwembad waar het model kan staan. Didi Broekhuijsen (Mermaid Liara) was zo dapper om te kijken of ze erin kon zwemmen, met Raymond Wennekes ernaast die zijn longhose paraat hield. Het zwemmen ging dus, en het modelstaan ook!  Foto gemaakt met een Nikon 16-35 zoomlens, 2 Sea & Sea YS-D3 flitsers met dome diffusers. De flitsers staan wijd op lange armen. De parachutejurk is letterlijk een parachute: een koepel van wit nylon van 6 meter doorsnee. 

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Rob Aarsen op DuikeninBeeld 

Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief