Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2022 – Filip Staes

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Filip Staes.

Lady in Red

Voor de eerste periode van het Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie (OBK) was ik op zoek naar een thema dat bij de ‘groothoek met model’ categorie paste. Ik vond een mooie antieke goudgekleurde sierlijst. Het schilderij dat er bij hoorde boeide me minder en dus verwijderde ik het. Om de lijst waterproof te maken legde ik er 3 lagen bootvernis op. Daarna contacteerde ik Sunniva die al eens model had gestaan voor onze ‘Lara Croft’ fotoshoot. Ze zag het idee meteen zitten en we spraken af bij de put van Ekeren. Het OBK bestaat uit 2 periodes. Gedurende juni en september mag er 2 keer negen dagen gedoken worden. In die periodes is het water nog behoorlijk fris voor een model zonder duikpak. Ook het ondersteboven hangen bleek geen gemakkelijke opgave te zijn, maar Sunniva deed meer dan haar uiterste best. Voor het overzicht van dit jaar koos ik een andere foto dan diegene die ik indiende voor het OBK. Ik vond deze ook wel wat hebben.

Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @13mm, f/11, 1/160ste, ISO400

Lady in Purple

Voor de tweede periode van het OBK in de tweede helft van september had ik afspraak met twee modellen. Sunniva was er weer bij en Kelly was ook speciaal uit Nederland afgereisd. Zo kon ik meer dan een uur aan het werk gaan om uiteindelijk één foto te selecteren. Beide dames deden het voortreffelijk en dat maakte de keuze niet gemakkelijk. Uiteindelijk koos ik voor een foto met Kelly in haar purperen jurk, die ze trouwens eigenhandig gemaakt had. Deze foto stuurde ik in voor het OBK in de tweede periode.

Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @10mm, f/9, 1/125ste, ISO400

Vele kleuren

In oktober was het zover: de langverwachte groepsreis die ik in samenwerking met Dive Along organiseerde kon van start gaan. Voor mij was het de derde keer dat ik in Raja Ampat zou duiken. De riffen in dit gebied behoren tot de mooiste ter wereld en dat was nog steeds zo, ondanks het soms wat mindere zicht. Ik keerde met meer dan vierduizend foto’s huiswaarts en dus was het moeilijk om er voor dit overzicht eentje uit te kiezen. Uiteindelijk viel mijn keuze op deze foto omdat dit plaatje eigenlijk alles laat zien waarvoor Raja Ampat staat: veel kleuren en heel veel vissen.

Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @11,5mm, f/7,1, 1/60ste, ISO800

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Filip Staes op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief