Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2021 – Roel van der Mast

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2021 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Roel van der Mast.

Snoek in Zeeland

Zeeland kent doorgaans zout of brak water: het Grevelingenmeer, Veerse Meer, Zoommeer bij Bergen op Zoom. Ondanks dat het meren zijn, is het zoutgehalte dusdanig dat er geen snoek in te vinden is. Toch is het me gelukt er één op Walcheren vast te leggen. Vlakbij een stuw. Getipt door een tuinman die al geruime tijd een ‘vis’ op een vaste stek aantrof. Gewapend met droogpak, snorkel en camera ging ik erheen. Hebbes.

Blaasjeskrab

Verrassend. Al jaren op een stek gedoken en nooit deze krab tegen gekomen. Dat was dit keer wel anders. Er zaten er tientallen. Het duiken tegen de schemer was hier debet aan. Uit vele holen kwamen deze blaasjeskrabben te voorschijn. Ze hadden niet allemaal dezelfde kleur. Dat maakt het dan weer heel interessant om de mooiste te zoeken. Het werd deze. Bruin met oranje. Normaliter fotografeer ik met een fisheye maar een dag of wat later heb ik de macro gepakt. En dit is het resultaat.

De Malediven

De Malediven staan bekend om de witte stranden, het azuurblauwe water en de palmbomen. En uiteraard de walvishaaien en manta’s. We hebben er mijlen voor gevaren om deze grote vissen te spotten. Dat heeft de reisorganisatie The True Maldives niet nagelaten. Toch kies ik voor deze foto. Ten opzichte van de foto’s van de walvishaaien en manta’s heeft deze foto een hele mooie kleurbalans. Het kleurenpallet van het rif, de anemoon en de lionfish liggen heel dicht bij elkaar en dat levert een rustige foto op.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2021. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Roel van der Mast op DuikeninBeeld 

Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief