Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2021 – Filip Staes

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2021 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Filip Staes.

Groeten uit Nederland

Het thema voor het ONK van dit jaar was ‘Groeten uit Nederland.’ Ik deed net als voorgaande jaren opnieuw beroep op Kelly (mermaid Nyxe) als model. Het plan was om haar in het Grevelingenmeer met een bos tulpen te fotograferen. Tijdens een oefensessie – die we half augustus hielden – wou ik solidair met het model zijn en ging ik in zwembroek mee het water in. Na twintig minuten begon ik daar al flink spijt van te krijgen. Wat was het water koud zonder duikpak! Mijn waardering voor het model in jurk werd alleen maar groter. Drie weken later- tijdens het ONK – was het water er niet warmer op geworden. Om geen tijd te verliezen bij de in- en uitstap kozen we Den Osse Kerkweg als locatie. Net naast de trap was er een plek die voor de ideale achtergrond zorgde. Kelly had twee outfits bij en eentje was speciaal gemaakt door Carina Breer in de Nederlandse kleuren. Ook de oog make-up van Kelly was speciaal voor de gelegenheid aangepast . We hielden twee sessies van een half uur waarna we best tevreden uit het water kwamen. Deze foto vond ik de mooiste uit de serie, maar werd helaas niet aanvaard door de wedstrijdcommissie omdat de jurk de bodem raakt en dat mag volgens het reglement niet. Wat zou de commissie dan denken van de honderden duikers die wekelijks via de trappen het water inlopen en over de bodem stappen, vraag ik me dan af…

Camera + lens: Nikon D7100 + Tokina DX Fisheye 10-17mm @11mm
Onderwaterhuis: Hugyfot behuizing
Flitsers: Sea &Sea dual YS-D3
Instellingen: 1/250sec, f/7.1, ISO 400

Het Cordeca wrak

Je zou denken dat ik mijn foto van de Schorpioenvis waarmee ik zilver won tijdens het WK in Porto Santo in het jaaroverzicht zou plaatsen, maar het verhaal achter deze foto is opmerkelijker. Tijdens de voorbereidende duiken had ik het plan opgevat om de machinekamer te fotograferen en te belichten met slave flitsers. De ruimte lag rond de dertig meter en was vreselijk donker desondanks de verschillende openingen. Ik botste op verschillende problemen: andere duikers die het ruim kwamen ingezwommen, zweefvuil, slave flitsers die niet afgingen en tijdsgebrek. Met een 12 liter fles op 200 bar moet je namelijk snel te werk gaan op zo’n diepte. Na enkele duiken begon het resultaat er toch op te lijken. De slave flitsers werden vervangen door lampen en gaven een mooi resultaat. Deze foto zou ik proberen te maken tijdens de wedstrijd. Er was maar één probleempje: mijn dieptemeter gaf telkens waarden aan die iets over de dertig meter lagen terwijl de limiet tijdens het WK dertig meter moest zijn. Net voor de wedstrijd begon sprak ik een official hierover aan en het antwoord was: bij 30,01 meter wordt je gediskwalificeerd. Meteen einde van mijn plan en over naar plan B… En de foto van de schorpioenvis? Die nam ik in de allerlaatste minuten van de laatste wedstrijdduik. Tijdens mijn veiligheidstrap maakte ik er een beeld-op-beeld opname van en klaar was Kees…

Camera + lens: Nikon D7100 + Tokina DX Fisheye 10-17mm @10mm
Onderwaterhuis: Hugyfot behuizing
Instellingen: 1/4sec, f/6.3, ISO 800.

Halloween

Modellen onder water fotograferen is altijd leuk. Toen ik de vraag van Celine kreeg (mermaid Celine) om een Halloween fotoshoot te houden in TODI, moest ik er niet lang over nadenken. We hebben in het verleden al verscheidene thema’s gedaan, maar dit was nieuw. Celine is een professioneel model die uitstekend kan poseren en dat is aangenaam werken voor de fotograaf. We lagen al geruime tijd in het water toen de late namiddagzon haar stralen onderwater uitstrooide. Dit was het moment waar ik op gewacht had. Nu had ik een mooie achtergrond die het geheel een feeëriek tintje gaf. In de nabewerking benadrukte ik de donkere partijen nog wat meer. Dit was voor mij de mooiste plaat uit de honderden foto’s die ik die namiddag nam.

Camera + lens: Nikon D7100, Tokina DX Fisheye 10-17mm @10mm
Onderwaterhuis: Hugyfot behuizing
Flitsers: Sea &Sea dual YS-D3
Instellingen: 1/80sec, f/6.3, ISO 1250

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2021. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Filip Staes op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief