Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2020 – Rob Aarsen

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het bijzondere jaar 2020 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Rob Aarsen.

Hangcultuur

Net als voor iedereen was 2020 een raar jaar. Geplande reizen werden uitgesteld en uiteindelijk doorgeschoven naar volgend jaar. Dit jaar dus ook in mijn portfolio geen beelden uit verre oorden. Voordeel is wel dat je jezelf volop kunt concentreren op fotografie dichtbij huis. In mijn geval de Zeeuwse wateren en het grote bad van BC Opleidingen in Enkhuizen.

Deze eerste foto is gemaakt bij een minder bekende hangcultuur in de buurt van Kortgene, net voorbij Geersdijk. Die laatste plek is een van mijn favorieten in het Veerse Meer vanwege de prachtig begroeide, kleurrijke steiger bij het jachthaventje. Kijken wat daarvan over is nu de steiger is gesloopt en vervangen door een nieuw. De hangcultuur is misschien een mooi alternatief. Ik had het geluk dat Roel en Astrid van der Mast de weg wezen over de dijk en door de braamstruiken en dat de zon hoog aan de hemel stond. De lens is een Sigma 15mm fisheye. Twee Sea&Sea YS-D3 flitsers op vol vermogen waren nodig om genoeg licht op de voorgrond te krijgen. Voor het ONK heb ik geprobeerd een soortgelijke foto te maken maar dat wilde niet echt lukken. Toen ik een maand later terugkwam op deze plek, waren de bovenste touwen helemaal overwoekerd door Japans bessenwier.

Zeemeerminnen

Met modelfotografie onder water ben ik dit jaar een nieuwe weg ingeslagen. Het is niet te vergelijken met ‘normale’ groothoek-met-model fotografie waarbij je een duiker in het landschap plaatst. Hier gaat het om de modellen zelf en probeer ik met de belichting en achtergrond het ‘onderwater-zijn’ minder te benadrukken. Dus werd 2020 ook een jaar van al doende leren en ontdekken. De technische kant maar ook de voorbereiding en creatieve chemie met de modellen die in dit soort projecten onmisbaar is. Voor een foto als deze bouw ik eerst een onderwaterstudio op met zwart achtergronddoek en de flitsers op lampstatieven. Modellen: Mermaid Liara (met staart) en Elvee Elements. Technische ondersteuning: Peter Dahler (BC Opleidingen). René Weterings was deze dag gelegenheidsassistent. Daarover meer elders op DuikeninBeeld.

Kleurige paardenanemoon

Deze paardenanemoon was mijn inzending voor het thema ‘Kleur’ bij het ONK. Hij werd 9e, mijn hoogste notering dit jaar bij de masters. Voor mijn gevoel heb ik meer voorbereid, harder gewerkt en ben ik lager geëindigd dan voorgaande jaren. Dus de editie 2021 maar eens wat rustiger aan doen. De anemoon is gefotografeerd bij Bergse Diepsluis met een Nikon 105mm macrolens en de SMC-1 super macro converter. Zo krijg ik het kleine anemoontje er beeldvullend op. De twee YS-D3’s met snoots schuin achter geplaatst voor het tegenlicht en doorkijkeffect. Prisma’s in de nieuwe snoots zorgen ervoor dat het licht van de instellamp nu ook echt op het onderwerp valt, dat scheelt enorm in het aantal geslaagde foto’s. Met dank aan Marion Haarsma voor het aanwijzen van dit prachtige diertje.

Meer foto’s zien? Kijk eens op mijn Instagram pagina.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2020.
Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.

Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief