Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2020 – René Weterings

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het bijzondere jaar 2020 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. We sluiten af met de drie favorieten van Nederlands Kampioen onderwaterfotografie van 2020 René Weterings.

Krabbetje met bokeh

Al een hele tijd wilde ik eens een techniek gebruiken die ik bij mijn inspiratiebron Alex Mustard heb gezien bij een van zijn bekende foto’s. Het gaat om het vastleggen van het zonlicht op de achtergrond terwijl de voorgrond een mooie vis bevat, geschoten met een macrolens. Ik heb voor mezelf uitgevogeld hoe ik dat zou kunnen doen, maar ik kwam vrij snel tot de conclusie dat het in Zeeland niet ging werken. Er zijn geen vissen die in het vrije water zwemmen, dus dat plan kon ik al snel weggooien. In september had ik het geluk te duiken op een mooie zonnige avond en ik ging met een ondergaande zon te water. Onder water zag ik de zon mooi door het water breken, ik stelde eerst mijn lens in op iets dichtbij en heb de focus vastgezet. Daarna heb ik tegen de zon in gefotografeerd en heb ik met de instellingen geëxperimenteerd tot ik had wat ik wilde, namelijk deze mooie ‘bokeh’. Ik heb er tientallen gemaakt, het was erg lastig om een mooi beeld te vangen. Mijn plan was om deze basisfoto als achtergrond te gebruiken en een macrofoto op de voorgrond en zo een ‘double exposure’ te maken. Een eenvoudig krabje heb ik met de snoot uitgelicht en zo ontstond dit plaatje. Een nieuwe techniek voor mij, met een voor mij bevredigend resultaat. Reden genoeg om dit fotojaaroverzicht te starten met deze foto!

Locatie: Den Osse Nieuwe Kerkweg
Datum en tijd: 14-9-2020, 19.00u
Camera + lens: Olympus OM-D E-M1 mark III + Olympus 60mm f2.8 macro
Onderwaterhuis: Nauticam NA-EM1III + flashtrigger
Flitser: 1x INON Z-330
Instellingen: f10, 1/400 s, ISO640

Kleurrijke biodiversiteit

Deze foto is voor mij alles wat Zeeland te bieden heeft op een mooie dag. Met goed zicht, de zon en een volledig begroeid touw tegen de typische groene achtergrond kun je goed laten zien waarom duiken in Zeeland zo mooi is. De grote biodiversiteit in een foto gevangen wat mij betreft, daarom heb ik voor deze foto gekozen in dit fotojaaroverzicht. Het is een volledig begroeid touw waar een van de strengen van de mosselhangcultuur bij de Bergse Diepsluis aan vast zit. Het touw loop vanaf het begin van de horizontale streng tot de bodem, waar het geankerd is. Ik heb mezelf voor deze foto in een lastige positie moeten brengen. In augustus staat de zon om 12.00u bijna op het hoogste punt en dus moest ik bijna recht naar boven fotograferen. Het nadeel daarbij is dat de uitgeademde lucht voor verstoring in het touw zorgde en zelfs voor wat stof en sediment. Dus na een paar mislukte pogingen, heb ik het afdrukken beter getimed en verscheen deze kleurrijke foto op mijn display!

Locatie: Bergse Diepsluis (mosselhangcultuur)
Datum en tijd: 13-8-2020, 12.00u
Camera + lens: Olympus OM-D E-M1 mark III + Panasonic 8mm f3.5 fisheye
Onderwaterhuis: Nauticam NA-EM1III + flashtrigger
Flitsers: 2x INON Z-330
Instellingen: f8, 1/250 s, ISO320

Gouden steenslijmvis

We laten 2020 achter ons. Voor de hele wereld een ontzettend slecht jaar door de pandemie. Wat duiken betreft startte 2020 langzaam op en heb ik mij na de eerste ‘lockdown’ een flink aantal weken rustig gehouden en niet gedoken. De fotowedstrijden van het Open Nederlands en Belgisch Kampioenschappen (ONK resp. OBK) kregen andere invullingen dan voorgaande jaren, maar gelukkig gingen beide wel door. Ik had er aan het begin van de zomer weer veel zin in en mijn strijdlust groeide. Ook heb ik een nieuwe snoot gekocht die het licht beter bundelt. Daarmee heb ik best veel inspiratie opgedaan, puur door gewoon in alle rust te fotograferen en te experimenteren. Dat is uiteindelijk wat ik het allerliefste doe. Gaandeweg kreeg ik in de zomer wat ideeën en zo heb ik mijn keuze voor het ONK visportret wat meer voorbereid. Een paar keer heb ik de steenslijmvisjes bij de Bergse Diepsluis bezocht en hun gedrag gade geslagen. Ik had een bepaald beeld in mijn hoofd wat ik graag wilde maken voor de wedstrijden.

Vele honderden foto’s later maakte ik uiteindelijk op mijn tweede wedstrijddag voor het ONK meerdere geslaagde foto’s van het grappigste visje uit de Oosterschelde, maar het beeld wat ik eigenlijk wilde maken heb ik nog steeds niet kunnen maken. In 2019 leverde een visportret met dit visje mij al een gouden medaille op en daar hoopte ik dit jaar uiteraard weer op. Na veel wikken en wegen maakte ik de keuze voor dit portretje bij het ONK. Via de livestream van het ONK2020 zag ik tot mijn grote blijdschap dat deze foto een gouden medaille opleverde. Uiteindelijk werd ik voor de tweede keer ‘Open Nederlands Kampioen’ en werd ik daarmee voor de derde keer op rij Nederlands Kampioen. Dit visportretje kon daarom niet ontbreken in dit fotojaaroverzicht. 2020 gaat voor mij de boeken in als mijn beste ooit wat betreft de fotowedstrijden, want op het OBK werd ik ook nog eens tweede bij de Masters. Prestaties waar ik trots op ben! Ik wens iedereen voor 2021 het allerbeste in een goede gezondheid toe!

Locatie: Bergse Diepsluis
Datum en tijd: 5-9-2020, 18.30u
Camera + lens: Olympus OM-D E-M1 mark III + Olympus 60mm f2.8 macro
Onderwaterhuis: Nauticam NA-EM1III + flashtrigger
Flitser: 1x INON Z-330 + snoot
Instellingen: f11, 1/400 s, ISO400

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2020.
Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.

Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief