Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2020 – Edwin van der Sande

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het bijzondere jaar 2020 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Edwin van der Sande.

Zoetwaterpret!

Soms is het zoeken leuker dan het vinden. Vandaag is het typisch zo’n dag. Het is juni, prachtig weer en ik heb alle informatie ingewonnen om maximale kans te hebben op een ontmoeting met één van de grote meervallen die hier regelmatig gezien worden. Sinds de geboorte van ons kleine meisje staat het duiken op een lager pitje. De laatste duik samen was al dik twee jaar geleden. Helaas is het zicht in de Toolenburgerplas vandaag bagger, het water is alles behalve helder. De meervallen kan ik niet vinden en ik begin al erg te twijfelen aan die verhalen over de grote aantallen forse snoeken die je hier zeker tegenkomt. En dan lig ik opeens toch oog in oog met een snoek. Dankzij mijn fisheye lens kan ik dicht op het model kruipen en toch wat acceptabele foto’s schieten. Absoluut niet de mooiste snoekfoto, maar voor mij een mooie herinnering aan heerlijke zoetwaterpret!

Oogcontact

Dit jaar een vakantie in eigen land. We verblijven in Renesse en uiteraard zijn de duikspullen mee op reis gegaan. De eerste vakantieduik wordt bij de Zeelandbrug gemaakt. Omdat ik verwacht veel slakjes tegen te komen, heb ik voor een macroset-up gekozen. Geheel in lijn met deze set-up staat mijn blik op het spotten van klein spul. Wat ben ik blij als ik plotseling een hele kleine wijde mantel spot. Ondanks dat hij wat verscholen zit, zit het beestje zit er best mooi bij en kan ik mijn best doen om er wat moois van te maken. Yes, we hebben oogcontact en wat een prachtig onderwerp is dit toch. Ik stap extra blij het water uit. Als ik dit oogcontact kan maken, dan ben ik het zoeken nog niet verleerd!

Verlanglijstje

Vandaag staat Dreischor op de agenda. Heel bewust, want hier worden de steenslijmvisjes gezien. Zoals op elke duikvakantie heb ik een verlanglijstje en deze vrolijke visjes staan hoog op dit lijstje. Gelukkig heb ik mij goed kunnen voorbereiden, dus ik weet exact waar ik moet zoeken. Gewapend met de macrolens stap ik het water in, nu hoeven alleen de modellen nog maar mee te werken. Dat laatste blijkt nog best een opgave te zijn, het lukt mij nauwelijks om foto’s te maken. Als ik na de duik uit het water stap, krijg ik de vraag van één van de vele kantwachten van vandaag of ik die duiker was die meer dan een uur op één plek heeft gelegen. Ja dat was ik! Je hebt niet voor niets een verlanglijstje toch?

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2020.
Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.

Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

3 reacties

 1. Avatar

  Leuk verhaal Edwin en mooie foto’s!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Mooie reeks

  REAGEREN
 3. Linda Ferwerda

  Mooi! Goed begin van het Fotojaaroverzicht!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief