Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2020 – Cor Kuyvenhoven

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het bijzondere jaar 2020 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Cor Kuyvenhoven.

HMS Perseus

De stichting Ghost Diving is een stichting die zich bezighoudt met het opduiken van verloren visnetten. Niet alleen in onze eigen Noordzee maar ook wereldwijd. Zo mocht ik naar Griekenland vertrekken om dit proces vast te leggen. De trip was bijzonder al was het maar vanwege de pandemie. In de krant stond dat je meerdere formulieren online moest invullen, anders kwam je Griekenland niet in. Een van mijn lieve buurvrouwen had zelfs dat artikeltje voor mij uitgeknipt.

Eenmaal aangekomen op locatie was ik zeer blij dat de dag ervoor al duikers van ons team een verkenningsduik hadden gemaakt en mij konden bijpraten over wat ik daar kon aantreffen. We gingen duiken op de HMS Perseus, dat is een Engelse onderzeeër die gezonken is in de Tweede Wereldoorlog door een mijn. Er was een overlevende die vanaf de bodem (vijftig meter diepte!) naar boven was gezwommen en een vijftal kilometer terug naar de kust moest zwemmen. Heel bijzonder allemaal! Zoals bij veel wrakken wordt er gevist omdat een wrak een soort oase is in de zee en er veel leven is. Daarbij worden ook veel visnetten verspeeld. Vissers doen dat niet expres want een net kost nu eenmaal veel geld. Tijdens de afdaling zag ik Pascal van Erp, de oprichter van deze stichting, met uitgestrekte armen richting de toren zwemmen waar een hoop achter gebleven netten hingen. “Ik ga jullie pakken” kwam als eerste zin op in mijn hoofd. Tijdens de debriefing van deze duik op een zonovergoten terras bleek dit ook te kloppen!

Noordzeekrab

Tijdens een duik op de Noordzee vanaf duikcharter ‘Aquila’ met duikbuddy Elke kwamen we een vastzittende Noordzeekrab tegen. Als vaste fotograaf van de stichting Ghost Diving ben ik uiteraard dit soort situaties eerder tegengekomen. De kunst is, vind ik, om (hoe verschrikkelijk ook) dit nog krachtiger vast te leggen zodat de rest van Nederland of van de wereld dit probleem kan zien. Toen ik door mijn zoeker keek, zag ik van beide kanten twee andere duikers die gingen bijlichten met hun duiklampen. Wat een teamwork, alsof ze mijn gedachten konden lezen!

Onderwaterstel

Als onderwaterfotograaf fotografeer ik graag mensen. Dit kan een onderwaterbioloog zijn op de Noordzee die een sample neemt maar ook een duiker die netten lossnijdt van een wrak. Een tijdje terug alweer werd ik gevraagd om onderwatermodellen vast te leggen voor een kunstproject. Dat vond ik fantastisch en ik ben dat daarna meer gaan doen. Meestal in zwembaden, helaas door corona kon dat niet en ik ben toen uit gaan wijken naar het buitenwater wat meer vrijheid geeft qua planning. Als je dit soort intieme foto’s maakt, kun je moeilijk naar een gewoon zwembad gaan en een kaartje kopen, dus een privézwembad is een pre. In de vrije natuur is dat makkelijker plannen. Alleen de temperatuur van het water kan een probleem geven. Je leert er wel snel werken! Ik ben erg blij met dit beeld, je ziet dat dit stelletje (50+) van elkaar houdt!

Volg mijn pagina’s op Instagram en Facebook voor meer foto’s. Mocht je interesse hebben in zo’n shoot dan kun je mij een berichtje sturen dan stuur ik je mijn voorwaarden.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2020.
Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.

Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief