Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Sander van der Heijden

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Sander van der Heijden.


Bunaken National Park

Door omstandigheden heb ik dit jaar bar weinig gedoken met als resultaat weinig foto’s. Echter, tijdens de vakantietijd kon ik mijzelf weer uitleven onder water! De keuze was dit jaar Murex Dive Resorts in Noord Sulawesi. In Bunaken National Park hebben we mooie duiken gemaakt. Allemaal ‘walldives’ met elke duik meerdere schildpadden. Schildpadden blijven fantastisch om tegen te komen en intrigeren altijd. Wanneer je ze rustig benadert, zullen ze blijven liggen. Met alleen een wazige blik richting duiker. Hier een rustende schildpad naast een kleurige spons. En als je goed kijkt, zie je de andere schildpad ook!


Batfish

Op het huisrif in Manado was een school batfish te vinden. Sierlijke schijfvormige vissen, die veelal als schooltje bij elkaar blijven zwemmen. Op een goed afgewacht moment kon ik dit mooie plaatje maken van een tweetal batfishes die net een stukje achter elkaar zwommen.


Pygmeezeepaardje

Elke duiker heeft het wel. Het wensenlijstje, het critterlijstje, het ‘wil ik ooit nog zien’ lijstje. Elke duikvakantie wordt hier gelukkig weer wat van afgestreept. Pygmeezeepaardjes zijn pas recent ontdekt. Nog steeds worden hier nieuwe soorten ontdekt. De eerste keer verbaas je je werkelijk over de grootte van deze schepseltjes. Of eigenlijk hoe klein ze zijn. De meest voorkomende zijn de roze en gele bargibanti’s. Wanneer je deze al meerdere vakanties gezien hebt, gaat de wensenlijst zich toch uitbreiden met andere soorten. In Noord-Sulawesi zijn er, voor zover bekend, nog twee andere soorten te vinden. De ‘Pontohi’ en de ‘Denise’. Voor mij nieuw, dus het was helemaal super dat we al op de tweede duik in Manado op het huisrif een gele Pontohi tegen kwamen! Een volgende duik vonden we tevens het bruin/groene mannetje. Superleuk en weer wat af te strepen op het ‘wil ik ooit nog zien’ (lees ‘wil ik ooit nog fotograferen’) lijstje. Bedankt uiteraard aan gids Laurens, topspotter!

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

2 reacties

  1. mooi man

    REAGEREN
  2. Dankje Erik!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief