Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Rob Aarsen

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag sluit Rob Aarsen 2019 af met zijn drie favorieten.


Elvee Elements

In 2019 heb ik mijn eerste stappen gezet in modelfotografie onder water. Lisa – artiestennaam Elvee Elements – is professioneel vuurdanseres, hoopdancer en doet aan aerial acrobatiek. Ze is ook zeemeermin. We kwamen elkaar tegen tijdens een meerminnenmiddag in TODI en raakten aan de praat over een onderwaterfotosessie. Locatie voor de shoot was het nieuwe opleidingscentrum voor beroepsduikers van BC Opleidingen in Enkhuizen. Voor deze foto is een Nikon 16-35mm f4 groothoek zoomlens gebruikt. Die vertekent minder dan een fisheyelens. Het is weer een totaal andere manier van fotograferen onder water: veel meer controle over het licht, styling en poses zijn heel belangrijk en afhankelijk van de kwaliteit van het model, en je kunt niet zo lang werken in verband met de watertemperatuur. Zeker iets om op door te gaan!


ONK Groothoek met model

Onderwaterfotografie is voor de meesten ontspanning, geen inspanning. Alleen in de wedstrijdweken van het Open Nederlands Kampioenschap wordt het even onderwatersport. Zes duiken van anderhalf tot twee uur voor een serie van vijf foto’s. Deze foto is mijn inzending in de categorie groothoek met model. Vierde plek, de beste van de serie die ik had ingeleverd en die verder niet zo veel heeft gedaan helaas. In september was het leven al duidelijk op z’n retour. Sepiarekken die in juni vol oranje slingerzakpijp stonden, zagen er nu grijs en grauw uit. Ik had een jaar van tevoren Laura en Peter gevraagd op de woensdag te helpen bij de groothoekfoto’s – dat was de meest natte en grijze dag van de hele vakantieweek. Dat er nog licht door de oppervlakte valt, komt doordat Peter op de steiger staat en een flitser door de wateroppervlakte op Laura richt. De flits wordt afgevuurd door middel van een slave trigger. Zo kun je altijd nog je eigen zonnetje meenemen.


Hairy frogfish

In het najaar stond een reis naar Lembeh op het programma, met workshops macrofotografie en creatieve technieken van Filip Staes. De lava-zandbodems in de Straat van Lembeh zien er van een afstandje verlaten uit. Maar zodra de gidsen wijzen en porren met hun pointers, lijkt het alsof ze de dirigent zijn van een bont orkest van wonderlijke, kleine, stekelige, misvormde, schattige of juist spuuglelijke beestjes die het duikersbloed sneller doen stromen. Meerdere keren kwamen we de ‘hairy frogfish’ tegen, een van de hoofdprijzen in deze wateren. Met hun prachtige, grillige structuur blijven ze gewoon op het zand zitten – ze hebben honderd procent vertrouwen in hun camouflage. Deze is van weerszijden met snoots belicht. De achtergrond is een tweede foto. In de camera kun je heel gemakkelijk twee foto’s op elkaar leggen en bewaren als een nieuwe foto. ‘Beeld op beeld’ heet dat, een specialiteit van Filip die hij me in Lembeh heeft geleerd.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief