Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Peter de Maagt

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Peter de Maagt.


Bryde’s walvis

Duiken met de walvissen in Sri Lanka is niet altijd makkelijk en je moet er wat blauwe plekken voor over hebben. Maar de keren dat het je lukt om meteen de diepte in te duiken, gaan je stoutste verwachtingen te boven. Je komt oog in oog met de grootste zeezoogdieren op aarde. Met eigen ogen zie je dat de enorme rugspieren van de walvis zich samenspannen om te gaan duiken. De enorme spieren die wel lijken op kabels die samen getrokken worden. Eén slag met de staart en hij verdwijnt gracieus de diepte in. De indruk die dat achterlaat, is eigenlijk niet te beschrijven. Deze Brydes walvis maakte geen enkele aanstalten op weg te gaan. Hij liet mij op arm afstand komen en keek me met zijn grote ogen nieuwsgierig aan. Wat een beleving. Wauwwww!


Zandtijgerhaai

North Carolina wordt wel het ‘wrak kerkhof van de Atlantische Oceaan’ genoemd en er liggen een geschatte 1000 scheepswrakken verspreid langs de kustlijn. De Aeolus is één van de populaire wrakken en is de thuisbasis van ongeveer een dozijn zandtijgerhaaien die hun intrek namen in het wrak. Er wordt geen aas gebruikt om de zandtijgers naar het gebied te lokken. Ze komen samen rond de vele scheepswrakken, hoewel niemand helemaal zeker weet waarom. Je hoeft maar twee seconden naar zandtijgerhaaien te kijken en het eerste wat je opvalt, zijn de lange, naar buiten wijzende tanden, die zichtbaar blijven zelfs wanneer de mond van de haai is gesloten. Gebogen, lang en puntig. Vanwege het karakteristieke patroon van de tanden zien ze er extreem woest uit. In werkelijkheid zijn de zandtijgerhaaien echter zeer gedweeë, niet agressieve haaien. Een wonder van elegante schoonheid met een sinistere grijns.


Woestijnkliffen over rijke koraalgroei

De Rode Zee is een fantastische bestemming om te gaan duiken, nog redelijk betaalbaar en niet te ver weg van Nederland en België. De Rode Zee is bijzonder vanwege de enorme diversiteit aan onderwaterleven en de prachtige koraalriffen. Deze split-level foto is genomen net voor de zon onderging. Het laat de prachtige riffen van Ras Katy, in de Straat van Tiran dicht bij Sharm El Sheikh, zien. De schoonheid van het Sinaï-gebergte siert de omgeving en vormt een perfecte achtergrond, terwijl het koraal onder het oppervlak floreert.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief