Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Leendert Smit

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Leendert Smit.


Sepia’s

Favoriete onderwaterfoto’s zijn niet altijd technisch de volmaaktste of compositorisch de meest bijzondere. Deze foto maakte ik aan het einde van weer een teleurstellende duik, op zoek naar sepia’s. Het was begin juni en het seizoen begon op zijn eind te lopen. Ik was zoals gezegd al op de terugweg toen er ineens een, naar later bleek, klein sepiamannetje voor mij opdoemde. Ik volgde het mannetje naar een paar stokjes. Daar lag een andere duiker verwoed te fotograferen. Een vrouwtje (vooraan op de foto) was bezig eitjes te leggen, beschermd door een groot mannetje. Dit mannetje wond zich bijzonder op toen daar ineens het kleinere mannetje verscheen, samen met mij dus. Dat werd zonder pardon verjaagd. Ik mocht gelukkig blijven. Na twee jaar kon ik eindelijk weer eens deze prachtige dieren fotograferen.


Anemone city

Een week na mijn sepia-avontuur vertrok ik naar Egypte voor een live-aboard naar Zabargad en St-Johns. Op veel plekken in het diepe zuiden waren we de enige boot en dat is wel luxe natuurlijk. Zo hadden we ook deze ‘anemone city’ voor ons zelf. Gelukkig maar want de plek was vrij klein en op de bodem van een zeer smalle kloof zodat je nauwelijks kon manoeuvreren. Het is me uiteindelijk gelukt een anemoon plus anemoonvis plus blauw water in beeld te krijgen. Zulke foto’s maken kost veel tijd en aandacht, wat ten koste ging van mijn ‘buddy skills’, aldus de Egyptische duikgids.


Zwarte grondel met eitjes

Ik twijfelde tussen een foto van een zeepaardje en deze. Zeepaardjes zie ik eigenlijk elk jaar wel maar een zwarte grondel met eitjes is voor mij voor het eerst. Daarom is deze foto aan mijn favorieten toegevoegd. De omstandigheden waren perfect, weinig stof en een grondel die zich niets van mij aantrok. Soms moet je geluk hebben dat alles samenvalt.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Dit bericht delen

Leendert Smit
Leendert Smit

Ik woon in Rotterdam en begon met duiken in 1991 met een NOB opleiding en schopte het tot 3* duiker. In 2004 kocht ik mijn eerste onderwatercameraset (Nikon Coolpix), enkele jaren later gevolgd door een Canon S3. Aanvankelijk nam ik onderwaterfotografie niet zo serieus totdat ik een tweedehands Ikelite-set voor een Nikon D90 overnam. Ik fotografeer voornamelijk in Nederlandse wateren, Zeeland en de Zevenhuizerplas, maar ik heb ook trips gemaakt naar Egypte, Filipijnen, Maldiven en Amerika (zee van Cortez, Bahama's).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *