Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Daniel Versteeg

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Daniel Versteeg.


Vliegtuigwrak tijdens nachtduik in de Bahama’s

Op onze liveaboard maakten wij in de middag een mooie duik op een smokkelaarsvliegtuig dat boven het water neergeschoten was. Ik had dus alle tijd om het wrak goed te verkennen. Onze laatste duik van de dag zou een nachtduik zijn. Hoe gaaf zou het zijn om de sfeer van een nachtduik op dit vliegtuig in beeld te brengen. Ik had de 8mm fisheyelens gemonteerd. Nu is de uitdaging om in het donker genoeg licht binnen te krijgen. Mijn diafragma had ik vol open, sluitertijd op een extreem lage een derde seconde en ISO richting achthonderd gebracht. Ik kreeg uiteindelijk het vliegtuig goed in beeld en moest dus wacht tot de duikers op een geschikte locatie op het wrak waren. Zelf heb ik met de focuslampen van mijn flitsers de voorgrond uitgelicht. Al met al ben ik erg tevreden met deze foto.


Whaleshark bij Roca Partida, Socorro

Je kent het wel. Een flink intensieve live-aboard naar de Revillagigedo-eilanden in Mexico. We konden onze vierde duik van de dag maken maar besloten deze over te slaan om lekker te relaxen. Wij genoten van onze vrije tijd tot de Zodiac terugkeerde. Je raadt het al, ze hadden een walvishaai gezien! De crew gaf ons de mogelijkheid om bij de duikstek te snorkelen. Toch snel weer het wetsuit aangetrokken en de camera mee. Voordat we vertrokken wel de flitsers verwijderd aangezien we nog genoeg licht hadden. Al snel hadden we de walvishaai gevonden. Hij zwom rond op een diepte van vijf meter en kwam recht op mij af. Aangezien ik met een 7mm pak zonder loodgordel een hoekduik naar 5 meter moest maken, zou ik niet veel tijd hebben om foto’s te maken. Ik had mijn instellingen (f1.8, 1/320s ISO200) aan de oppervlakte al ingesteld en deze waren ‘spot on’. Ik maakte een serie van vijf foto’s en kon mijn favoriet hieruit pakken. Uiteindelijk is deze foto op de cover van het magazine Duiken uitgekomen. Daar ben ik super trots op.


Baby bultrug in Tonga

Onze laatste trip dit jaar was een droomreis waar wij al heel lang naar uitkeken. Elf dagen snorkelen met walvissen in Tonga. In deze dagen hebben zestien verschillende zweminteracties gehad met eenendertig verschillende walvissen. De beste lens voor deze snorkeltochten was de 9-18mm. Soms kwamen de walvissen dichtbij maar vaak genoeg was de afstand weer te groot voor de 8mm fisheye. Een van mijn mooiste foto’s was van een moeder en kalf met een escort. We kregen ontzettend veel tijd om met dit paar te snorkelen. Duiken is niet toegestaan en ook zeker niet nodig. Iedere acht minuten kwam het kalf naar boven en in een van deze momenten kon ik deze foto maken (ISO200, 9mm, f5, 1/200s). De manier hoe dit kalf richting de zonnestralen zwemt, maakt het een magische foto. Mijn mooiste waterexperience ooit.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

2 reacties

  1. Avatar

    De foto van de Bultruggen vind ik geweldig Daniel

    REAGEREN
  2. Avatar

    Dank je wel Ad, Dit was ook wel een persoonlijke favoriet van mij. Ik vond jou weduweroos trouwens ook erg fraai.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief