Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2018 – René Weterings

Het is weer de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2018 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van René Weterings.

Waterlelie

«Ook dit jaar heb ik weer meegedaan aan het ONK Onderwaterfotografie 2018. Voor de zoetwater wedstrijd had ik van tevoren bedacht om iets anders te doen dan vorig jaar. Ik wist alleen nog niet wat. Totdat ik op een keer vanuit mijn werk weer langs een zandwinpunt aan de A59 reed. Ik wist nog dat daar waterlelies groeiden een paar jaar geleden, dus ik ben meteen op verkenning uitgegaan. Ik heb daarna op een mooie middag een eerste duik gemaakt om te oefenen, ik had nog nooit een waterlelie gefotografeerd, zeker niet half-half. Dat lukte aardig goed, maar ik wilde toch iets anders. Een stukje verderop ontdekte ik later een veldje roze waterlelies en besloot een tweede dag terug te gaan. Na veel proberen en instellingen wijzigen kwam ik uiteindelijk tot dit resultaat, waar ik erg tevreden mee was. De foto scoorde een zesde plaats, niet zo hoog als ik had gehoopt, maar deze foto staat wel voor een geslaagde opdracht die ik mezelf had opgelegd.»

Rode Zee vlaggenbaarsjes

«Voor Onderwatersport Magazine mocht ik in de eerste week van oktober naar Sharm-el-Sheikh, daar dook ik een weekje onder in de Rode Zee, onder meer in Ras Mohammed en Tiran Street. Het was voor mij al weer twaalf jaar geleden dat ik daar geweest was, dus ik stond weer versteld van de prachtige en gezonde riffen met ontzettend veel zachte en harde koralen, veel vis en super helder water. De duikweek was verdeeld in duiken met een ‘dagboot’ en duiken op een ‘mini-safari’. Met de mini-safari verbleven we in Ras Mohammed en maakten we prachtige duiken op beroemde riffen als Shark and Yolande, Jackfish Alley en Ras Gozlani. De grote waaierkoralen en diepe afgronden lieten een grote indruk bij me achter. Maar eigenlijk vond ik de gezonde riffen met de grote wolken Rode Zee vlaggenbaarsjes nog wel het mooist. Deze prachtige vissen staan voor mij symbool voor de Rode Zee. Deze foto maakte ik op het Woodhouse rif in Tiran Street. Een bijna verticale wand met prachtig koraal en veel scholen vlaggenbaarsjes. Ze hangen mooi in de stroming en als je ze even aan je laat wennen, dan komen ze naar buiten…en dan maak je de foto! Met dit als resultaat, het symbool van de Rode Zee voor mij.»

Groothoek met model

«Een vast onderdeel bij het ONK Onderwaterfotografie 2018 is ‘groothoek met model’. Via Facebook heb ik een oproepje gedaan voor een model en al snel had ik veel reacties. Ik koos uit al deze personen Frank Visser, hij is een ervaren duiker en fotografeert zelf ook. Dat gaf mij het volste vertrouwen dat het goed zou komen. Op de eerste wedstrijddag sprak ik met Frank af bij Dreischor Reefballs. We maakten samen de eerste foto’s bij het begroeide frame, maar dat sprak me niet aan. Dus ik nam hem mee naar het kasje. Het duurde niet lang voor de definitieve foto, ik was al snel tevreden met wat ik op mijn display zag. We stonden binnen drie kwartier weer bij de auto. Uiteindelijk werd deze foto beoordeeld met een negende plaats. Samen met mijn andere vier foto’s werd het een winnende serie. Ik werd eind september gekroond tot Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018, iets waar ik erg trots op ben! En als gevolg daarvan mag ik in september 2019 deelnemen aan het WK in Tenerife, een mooi vooruitzicht op het nieuwe jaar dus!»

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2018. Klik hier voor het complete overzicht tot nu toe!

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief