Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2018 – Koen Hoekemeijer

Het is weer de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2018 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Koen Hoekemeijer.

«Deze foto is gemaakt in de Galapagos eilanden en het was mijn eerste keer met de zeeleeuwen. Deze dieren zijn ongelooflijk snel en wendbaar in het water (tot wel 40km/u met een ongelooflijke acceleratie) en zelfs met een camera met supersnelle autofocus en framesnelheid is het nog lastig om ze goed te fotograferen. Deze foto is niet perfect omdat het hoofd van de zeeleeuw er niet helemaal op staat, maar tegelijkertijd vind ik het ook juist wel weer goed passen omdat het alleen nog maar meer nadruk op de snelheid legt. Verder komt de snelheid goed tot recht in de ‘vinbeweging’ van de zeeleeuw en de zuurstof-‘vortex’ die hierdoor ontstaat. Ontzettend leuk om een tijdje met deze dieren in het water door te brengen.»

«Deze foto maakte ik in mijn geliefde Tonga. In de loop der jaren heb ik aardig wat ervaring met het gedrag van deze vriendelijke reuzen opgedaan en een van de dingen die ik heb geleerd is dat bultruggen een prima gezichtsvermogen hebben en dat je altijd recht boven de kop van de walvis moet ‘hangen’ wanneer ze rusten op twintig tot vijfentwintig meter diepte. Waarom? Wanneer de walvis langzaam naar het oppervlak zwemt is de kans op een ‘very close encounter’ vanuit die positie heel groot en ondanks dat het lijkt alsof ze recht op je afkomen en gaan botsen weet ik dat ze mij zien en altijd zullen afbuigen. Dat gebeurde in dit specifieke geval ook en als prachtige bonus bleef deze bultrug voor mijn neus hangen. Hij of zij stak zelfs z’n kop uit het water (een zogenaamde ‘spyhop’) en ik hing ervoor tussen de borstvinnen. Door de groothoek lijkt het niet dichtbij maar ik denk dat ik minder dan twee meter van de kop verwijderd was. Snorkelen met walvissen is altijd speciaal, maar sommige momenten zijn net wat specialer dan andere.»

«Snorkelen met schildpadden is altijd leuk, maar zeker niet gemakkelijk. Ze zijn snel en behendig onderwater en mijn ervaring is dat ze niet bang zijn, maar tegelijkertijd ook niet heel happig op nieuwsgierige toeristen die plaatjes willen schieten. Dat was in de Filipijnen niet anders, maar deze schildpad was al wat ouder en was niet zo onder de indruk van mijn nabijheid. Ik mocht dichtbij komen en kon zo deze close up maken. Bij gebrek aan een andere lens gebruikte ik nog steeds de 16-35mm die ik normaal voor walvissen gebruik en dat betekende dat ik op slechts enkele centimeters was toen ik deze foto maakte. In de dagen ervoor had ik een freedive cursus gedaan en dus kon ik langer en makkelijker onderwater blijven waardoor ik de schildpad rustig kon benaderen zonder het dier te storen tijdens het eten.»

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2018. Klik hier voor het complete overzicht tot nu toe!

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

3 reacties

 1. Die bultrug is echt geweldig! Wat een ervaring moet dat zijn.

  REAGEREN
  • Dank je wel! Dat was onvergetelijk!

   REAGEREN
 2. Wow Koen, mooie foto’s! Vooral die bultrug is erg indrukwekkend.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief