Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2017 – Tom van Hout

Het is weer de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2017 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Tom van Hout.

«In januari 2017 vertrek ik naar Raja Ampat in Indonesië, een bestemming die al heel lang op mijn verlanglijstje stond en nu eindelijk werkelijkheid is geworden. Ik zal er twee weken rondvaren en hopelijk kunnen genieten van de prachtige onderwaterwereld waar ik al zoveel over gelezen had. Op het gebied van onderwaterfotografie zal het eveneens voor mij een nieuwe ervaring worden aangezien het hier voornamelijk groothoek foto’s zijn die ik ga nemen en ik eigenlijk voordien mij enkel toespitste op macro. De eerste drie dagen kom ik telkens boven water met foto’s die echt niet goed zijn. Gelukkig is mijn buddy, Els Van Den Borre, een zeer ervaren fotografe en wat nog meer is ze heeft heel veel geduld en leert mij de kneepjes van de groothoek fotografie. Na veel vloeken en proberen begint het stilaan te lukken. Op dag vier zwemt er plots een school barracuda’s boven ons. Rustig blijven, instellingen nakijken en afdrukken. Eindelijk de eerste foto waar ik tevreden over ben en nadien ging het beter en beter en krijg ik het allemaal stilaan onder de knie.»

«Op het einde van de eerste duik van de dag worden onze gidsen plots heel enthousiast, ze hebben een verpleegsterhaai gevonden die ligt te slapen onder een afhangende rots. Ik zwem er naar toe en zie het prachtig dier liggen. Ze is groot, heel groot, veel te groot voor de door mij gekozen 100mm macrolens. Het resultaat is een serenade van gevloek wat ze volgens mij tot op de boot hebben gehoord. Ik blijf op afstand om de andere duikers met de groothoeklenzen hun ding te laten doen. Ook zij zijn niet echt tevreden want de haai ligt niet echt ideaal om er foto’s van te nemen. Na een tiental minuten vertrekt iedereen terug dus ik besluit om toch ook eens van dichterbij een kijkje te gaan nemen, iedereen is weg dus ik lig daar alleen oog in oog met de verpleegsterhaai. Ze kijkt mij aan en lijkt zich af te vragen waarom deze duiker geen foto’s van haar maakt. Ik ben rustig, de haai is rustig en ze laat mij echt heel dichtbij komen. Dan toch maar snel een foto van haar maken. En ik ben echt tevreden met het resultaat van de foto. Die dag blijf ik verder duiken met mijn macrolens en ik heb er absoluut geen spijt van gehad.»

«De volgende dag zal er gedoken worden rond de Arborek Peer, een plaats waar heel grote scholen vis zitten dus daar ga ik niet veel kunnen doen met mijn macrolens. Ik besluit dan ook om mijn groothoeklens terug mee onderwater te nemen. Wanneer ik die avond mijn macrolens terug in mijn fototas steek lijkt ze een tevreden glimlach te vertonen. Arborek Peer is volgens mijn buddy Els de ideale plaats om groothoek met model te oefenen. Niet simpel blijkt achteraf maar ik ben zeker niet ontevreden over de foto’s die ik die dag neem. Het besluit na twee weken rondvaren in Raja Ampat is in woorden heel kort samen te vatten…adembenemend! Om een keuze van drie foto’s te maken van al de foto’s die ik er heb genomen is ook heel kort samen te vatten…onmogelijk!»

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2017. Hieronder zie je de fotografen van wie we de foto’s inmiddels hebben gepubliceerd. Klik op een miniatuur om de drie favorieten van de desbetreffende fotograaf te bekijken.

Ron Offermans
Ron Offermans
Leendert Smit
Leendert Smit
Arie Vreugdenhil
Arie Vreugdenhil
Sandra Boerlage
Sandra Boerlage
Willem Versluis
Willem Versluis
Roel van der Mast
Roel van der Mast
Wendy Hoevenaars
Wendy Hoevenaars
John Landa
John Landa
Joost van Uffelen
Joost van Uffelen
René Lesterade
René Lesterade
Henny Blokvoort
Henny Blokvoort
Udo van Dongen
Udo van Dongen
Erik van Vessem
Erik van Vessem
Gino Symus
Gino Symus
Gwenny Leurs
Gwenny Leurs
Cees Kassenberg
Cees Kassenberg
Goos van der Heide
Goos van der Heide
Filip Staes
Filip Staes
Marlène Terpstra
Marlène Terpstra
Kees Opstal
Kees Opstal
Richard de Kok
Richard de Kok
Sander van der Heijden
Sander van der Heijden
Tom van Hout
Tom van Hout
Jeroen Zetz
Jeroen Zetz
Marco Heesbeen
Marco Heesbeen
René Weterings
René Weterings
Thomas van Puymbroeck
Thomas van Puymbroeck
Rob Aarsen
Rob Aarsen
Peter de Maagt
Peter de Maagt
Luc Rooman
Luc Rooman
Raymond Wennekes
Raymond Wennekes

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

3 reacties

  1. Gaaf dat oog van de haai. Fascinerend.

    REAGEREN
  2. Groothoek met model vind ik erg mooi!

    REAGEREN
  3. Haha, “niet ontevreden” over de foto zegt hij! Pfff, daar zijn wij met zn allen jaloers op!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief