Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Fotograaf René Weterings: “Fotografeer wat jij mooi vindt!”

Het ONK en OBK Onderwaterfotografie en -film staan voor de deur. Wij vroegen fotograaf René Weterings waarom het voor iedereen die fotografeert leuk is om mee te doen.

René Weterings werd in 2021 uitgeroepen tot Open Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie. Hoe was dat voor je?

“Het was voor mij in 2021 de derde keer op rij dat ik de overall winst pakte bij de Masters en de vierde keer dat ik Nederlands kampioen werd (in 2018 was ik 3e overall, maar beste Nederlander). Toch voelde het in 2021 wederom als een verrassing en was ik (en ben ik nog steeds) heel erg trots op het resultaat. Je weet immers nooit hoe een jury (die ook elk jaar van samenstelling wisselt) naar jouw foto’s kijkt. Het gevoel om voor de vierde keer tot NK te worden bekroond, was toch wel erg gaaf, omdat het toch een vrij unieke prestatie is en daar ben ik dan ook heel trots op.”

Je hebt ooit voor de eerste keer meegedaan. Hoe is dat zo gekomen?

“Mijn allereerste deelname was al in 2010, toen nog bij het ‘Zeeuws Kampioenschap’. Ik wilde vooral eens kijken waar ik stond met mijn foto’s. Dat leverde echter niets op in de uitslagen. Ik zag aan de andere foto’s ook wel waar dat aan lag en besloot om mezelf voorlopig bezig te houden met beter leren fotograferen.

Pas in 2013 deed ik voor de tweede keer mee aan het ONK, nadat ik in 2012 mijn eerste Olympus systeemcamera had gekocht en daarmee veel serieuzer was gaan fotograferen. Sindsdien heb ik elk jaar meegedaan, de voornaamste reden is toch de lol van het ‘spelelement’ en de spanning bij de prijsuitreiking. Daarnaast leer je onder druk presteren en dat kan ook naast de wedstrijden helpen om in bijzondere situaties, bijvoorbeeld tijdens vakanties, om goede foto’s te kunnen maken.”

Wat is er (los van het winnen) vooral leuk aan meedoen aan een shoot-outwedstrijd als het ONK?

“In feite zie ik het ONK als geplande duikdagen waarop ik probeer een aantal efficiënte duiken te maken en de kans op goede foto’s te vergroten. Ik duik nagenoeg nooit een hele dag in Zeeland, dus dat alleen al is een leuke factor van de deelname – het geeft me na zo’n dag toch altijd weer voldoening.
Daarnaast ontmoet je langs de waterkant altijd wel bekende of nieuwe mensen en de sfeer onderling is, naar mijn persoonlijke ervaring, altijd gemoedelijk en gezellig. Ondanks dat de echte fanatiekelingen niet het achterste van hun tong laten zien (logisch natuurlijk).
De spanning bij de prijsuitreiking vind ik ook wel iets hebben, uiteindelijk wil je toch een goede score halen met je serie foto’s, ook al ben je volledig afhankelijk van het juryoordeel, dat zich nooit laat voorspellen.”

Wat is jouw tip voor filmers die nu voor het eerst mee gaan doen?

“Bedenk goed wat je zelf uit je deelname wilt halen en probeer dat realistisch te benaderen – dat voorkomt frustraties tijdens je deelname of teleurstellingen bij de prijsuitreiking.
Fotografeer gewoon voor jezelf en wat jij mooi vindt, maar kijk wel goed naar de foto’s van voorgaande jaren. Daar kun je veel van leren en het geeft ook een beetje een beeld van wat wel of wat niet scoort bij een jury, ook al is elke jury anders. Al is dat voor een eerste deelname niet het meest belangrijke.
Zorg dat je het jezelf niet te moeilijk maakt en maak liever mooie foto’s van simpele onderwerpen dan matige foto’s van bijzondere onderwerpen. Maak veel foto’s van hetzelfde onderwerp, zodat je gaat zien wat wel/niet werkt. Het belangrijkste is trouwens….plezier hebben in de duiken en de foto’s die je maakt!”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief