Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marjolein Vereijken – Fotocursus met Filip Staes in TODI

Duikreporter Marjolein is een enthousiaste onderwaterfotografe en wil steeds meer leren. Ze volgde een workshop bij Filip Staes. Hoe dat ging?

Vorig jaar (2022) heb ik een nieuwe compact camera gekregen voor mijn verjaardag en ik wil deze helemaal van binnen en buiten leren kennen. Ondanks dat ik al het een en ander weet van fotograferen onder water, besluit ik toch om mee te doen met de beginnerscursus van Filip Staes. Het kan immers nooit kwaad om lekker bezig te zijn met fotograferen en te leren van andere mensen, en niet de minste Filip Staes, winnaar van vele prijzen in de onderwaterfotografie.

De beginners cursus bestaat uit 2 volle dagen bezig zijn met fotografie, ik heb er zoveel zin in!
Vrijdag 13 januari reis ik dan ook al vroeg af naar Todi voor de eerste dag. Geen idee hoeveel mensen erbij zullen zijn en wie ik allemaal ken. Èèn pers ken ik al een beetje. We kwamen een Belgisch stel tegen tijdens onze vakantie in December en zij vertelde dat ze na de vakantie mee zou doen aan een fotocursus in Todi. Ik was helemaal verbaasd en zei “ik ook”. Dus de band was gelegd.
Ik kende verder niemand, maar we hebben allemaal dezelfde interesses, dus contact is snel gemaakt. Ik ben helaas de enige Nederlandse die mee doet, samen met 5 enthousiaste Belgische fotografen.
Ik zal niet teveel prijs gegeven over de inhoud van de cursus, maar hoop dat ik iedereen die een camera heeft en onderwater foto’s wil gaan maken enthousiast kan maken om deze cursus te volgen. Het is echt de moeite waard.
We starten de ochtend met theorie, de basis van fotograferen. We hebben het over verschillende soorten van Onderwaterfotografie, waarom je onderwater beter manueel kan gaan fotograferen, Diafragma, sluitertijd en isowaarden uiteraard.

Watermark_1673632215095-120393

De ochtend vliegt voorbij en met een hoop theoretische kennis gaan we lunchen in het restaurant van Todi.
Na de lunch is het tijd om de theorie in de praktijk te gaan brengen. En samen met een buddy ga ik onderwater op zoek naar leuke onderwerpen om te gaan fotograferen. Dat duurt in Todi natuulijk nooit lang, want er zoveel leuke vissen rond dat het moeilijk kiezen wordt welke vis ik op de foto wil gaan zetten.
De eerste foto’s lukken totaal niet, omdat ik voor mijn gevoel als een bezettene rond zwem en alles probeer vast te leggen. Ik spreek mijzelf onderwater toe “pak de rust, je kan dit wel”. Het lijkt te helpen, want ik word rustiger en focus me meer op 1 onderwerp.
Als een algenetter goed blijft zitten, probeer ik allemaal verschillende standen van mijn camera uit en worden de foto’s steeds beter en beter. Ik lijk steeds meer te begrijpen welke instelling ik wanneer moet gebruiken. Ik probeer zelfs al wat moeilijker foto’s te maken, met de reflectie in het water.
Na de duik ontmoeten we elkaar weer in het leslokaal en bespreken we hoe het ging in het water.
De dag is voorbij gevlogen en ik heb er veel aan gehad. Nu al zin in de volgende vrijdag.

Watermark_1673632215696-120393

Watermark_1673632216830-120393

Vrijdag 20 januari de tweede cursus dag in Todi. Op het nieuws in Nederland niet al te goede weer berichten. Er zou veel sneeuw gaan vallen en er wordt code Oranje afgegeven. Bij ons in Ede is helemaal niks aan de hand, de weg is nog geen eens glad. Ik ga dus gewoon op pad. Ik vertrek wel iets eerder als vorige week, zodat ik er in ieder geval op tijd aan zou komen. Tot Eindhoven is er ook niks aan de hand, maar dan begint het hard te sneeuwen, echt ongekend. Ik rij voorzichtig verder, de wegen worden er niet beter op. In Belgie is het helemaal bar en boos en liggen de wegen in No time vol met sneeuw. Jammer genoeg 10 min te laat, maar ik kom veilig aan. Ik ben niet de enige die laat binnen komt druppelen, maar iedereen is er wel. We zijn dus allemaal enthousiast om verder te leren over onderwater fotografie, als we allemaal dit weer trosteren om hier te zijn.

Ook vandaag starten we weer met de theorie en gaan we verder waar we gebleven waren.
Vandaag hebben we het over de verschillende camera’s die we hebben, Lenzen, waarom belichten, Flitsers en lampen, witbalans en compositie. Een vol programma dus weer, maar erg interessant.
Het lijkt nu of alles op zijn plek valt voor mij. Ik hoop dat dit onderwater ook zo is en dat ik de juiste keuze maak met de instelligen voor de mooiste foto’s.
Om alles weer even te laten bezinken gaan we lunchen om 13:00 in de Todi Brasserie. Wist je dat je hier heerlijk kan eten!

We krijgen nogmaals de kans om de theorie in de praktijk te brengen en gaan aan de slag met de juiste witbalans, compositie en sluitertijd.
Het gaat steeds beter en beter.
Na 86 min duiktijd kom ik tevreden weer boven en ben ik blij met wat ik heb bereikt in deze cursus.

We bespreken de foto’s weer na in het leslokaal. Er is nog tijd om wat werk van Filip te bekijken, hij laat ons een audiovisuele film zien over zeeland, echt prachtig. We hebben allemaal nog een lange weg te gaan, maar super gemotiveerd keren we weer huiswaarts.
Dat wordt nog een hele rit, want het heeft de hele dag gesneeuwd. Maar rustig rijden en je geduld bewaren, ben ik uiteindelijk na ruim 2 uur weer thuis gekomen.
Klaar om vele mooi foto’s te gaan maken en mijn set uit te gaan breiden als de financiën het toe laten.
Van het voorjaar organisseert Filip vele themaduiken, waar ik zeker naar toe ga om nog meer te oefenen met andere fotografen.

Watermark_1674243585171-120393

Watermark_1674328854320-120393

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief