Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Flessen en kranen – wie is verantwoordelijk en aansprakelijk?

Wie ooit een kraan van een fles heeft zien ploffen, zal dat nooit meer vergeten. Kranen kunnen rondvliegende projectielen worden en flessen torpedo’s. Krijgen mensen de kraan of de fles tegen zich aan dan kan dat groot letsel of zelfs overlijden veroorzaken. Zorg dus dat de goede kraan op de goede fles zit. En als het dan toch gebeurt en de kraan schiet los bij het vullen van een fles, wie is er dan verantwoordlijk en aansprakelijk voor de schade? Advocaat Leo Blokland legt het uit.

Verkeerde schroefdraad
Voor duikflessen en kranen bestaan verschillende regels. Flessen moeten in Nederland volgens de warenwet elke 5 jaar gekeurd worden. Je zou zeggen dat een kraan op een fles daar ook onder valt. Maar dat is niet zo. Als je fles gekeurd wordt, betekent dat niet dat ook je kraan gekeurd is. De kraan wordt er voor de keuring afgehaald en er daarna weer opgeschroefd.

Op veel kranen zit een CE keurmerk. We mogen er dan vanuit gaan dat de kraan geschikt is voor gasflessen. Maar of die kraan op tijd geserviced is, weten we niet. (Een kraan moet elk jaar geserviced worden, net als je automaat)

afsluiterWat we bij een willekeurige gasfles met kraan ook niet weten is of de kraan wel geschikt is voor deze fles. Er zijn diverse kranen en flessen in omloop waarvan de schroefdraden verschillend zijn. De meest bekende draadsoorten zijn M25x2,  ¾” BSP, ¾” NPSM, en daarnaast zijn er dan ook nog minder bekende maten. Kranen en flessen zijn los van elkaar te koop. De draadmaat is vaak op de fles en op de kraan terug te vinden, maar soms ontbreken die aanduidingen bij oudere flessen of kranen. Vaak lijken kraan en fles op elkaar te passen, maar zijn ze toch verschillend zonder dat we dat bij het monteren merken. Ook kan gevaar ontstaan als een schroefdraad versleten of beschadigd is. Lees het artikel van Jan Willem Bech als je meer wilt weten over de techniek van kranen en flessen.

Het kan dus voorkomen dat een kraan op een niet passende schroefdraad wordt gezet. Passen de schroefdraden niet goed op elkaar dan kan een kraan op een willekeurig moment van de fles schieten.

Tip: Koop je fles en kraan bij een goede duikwinkel en laat beide daar onderhouden en keuren. Ga niet zelf aan het sleutelen. 

Controleren bij het vullen?
Duikwinkels en scholen vragen mij nogal eens of zij alle flessen en kranen moeten controleren voordat zij gaan vullen. Dat is minder zeker dan in eerte instantie lijkt; er zit een netje om de fles, de fles is geschilderd, er zit een kraan op waar geen draadaanduiding op staat. Zo zijn er allerlei redenen om te vertellen dat het bijna onmogelijk is om elke fles en kraan te inspecteren bij het vullen. Zou je helemaal zeker willen weten of een willekeurig aangeboden fles en kraan goed bij elkaar passen dan zou je fles en kraan moeten demonteren en de schroefdraden moeten controleren. Dat is nogal wat. Bovendien moet de vuller goed op de hoogte zijn van alle technische aspecten.
En wat te denken van buitenvulstations? Daar is geen controle aanwezig.hiswa_sticker_kraan

HISWA Duiksport heeft voor de bij haar aangesloten duikwinkels een eigen regel ingesteld. Flessen die bij HISWA Duiksport-bedrijven worden gekeurd en geserviced, krijgen een sticker en een Locktite zegel op de overgang tussen fles en kraan. Over enige tijd hoopt men dan natuurlijk alleen nog flessen te hoeven vullen met een dergelijke sticker en zegel.

Er zijn nog wel meer oplossingen te bedenken om het gevaar te vermijden; door bijvoorbeeld alleen nog maar M25x2 schroefdraden in de handel te brengen of bij keuring altijd de kraan mee te keuren, maar dat heeft medewerking van alle fabrikanten, keurstations en winkels nodig. Dat gaat helaas zonder wettelijke regels niet snel.

Wie is verantwoordelijk bij een ongeval met fles en kraan?oktopussy_kraan001
In principe is iedereen voor zijn eigen spullen verantwoordelijk. Springt de kraan van een fles, dan zal de eigenaar/gebruiker aansprakelijk zijn voor de schade die daardoor ontstaat. Maar als de eigenaar gebruiker fles en kraan heeft gekocht bij een duikwinkel of de set daar laat onderhouden, dan wordt die duikwinkel aansprakelijk.

Heeft de gebruiker/eigenaar zelf kraan en fles bij elkaar gesleuteld, dan moet hij dus ook zelf eventuele schade aan derden vergoeden. Springt in zo’n geval de kraan van de fles bij het vullen in de winkel? Wie betaalt dan de ravage in de duikshop of de schade aan andere klanten die in de winkel zijn? Je zou kunnen beweren dat het vulstation elke duikfles eerst moet nakijken, maar zoals we hierboven zagen is dat niet altijd afdoende.

Mocht het je als duikshop toch overkomen, dan is juridische hulp onontbeerlijk bij de discussie met verzekeraars en andere betrokkenen. Uitspraken van rechters zijn er over dergelijke ongevallen (nog) niet.

Tips algemeen:
·         Koop je fles en kraan bij een goede duikwinkel en laat beide daar onderhouden en keuren. Ga niet zelf aan het sleutelen.
·         Heb je nog een oude fles/kraan: laat keuren/ controleren en sevicen door een goede duikwinkel.

Tips voor duikwinkels/scholen/vereningingen/instructeurs:

·         Download en lees het artikel van Jan Willem Bech. Dit is een must voor alle aanbieders.
·         Als je meer wilt weten hoe je moet omgaan met dit risico in je duikshop of vulstation, stuur dan een mailtje naar duiken@leoblokland.nl

Met dank aan Jan Willem Bech voor het beschikbaar stellen van dit artikel

 

LeoBloklandLeo Blokland is advocaat, PADI Instructeur en NAUI Tec diver. Op DuikeninBeeld zal hij regelmatig ingaan op juridische aspecten waar je als duiker, duikinstructeur of duikcentrum mee te maken hebt of kunt krijgen.

Misschien heb je zelf een idee voor een onderwerp? Mail het Leo en mogelijk besteden wij er later een keer aandacht aan.  Vragen over dit onderwerp kun je ook mailen aan Leo Blokland.

 

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief