Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Filmtip: The Rescue

Dé film van november is The Rescue over de redding van de Thaise voetballertjes en hun coach. Je kunt kaarten winnen!

Geen duikoperatie die mensen, duikers en niet-duikers wereldwijd, zo aan de buis gekluisterd hield als de redding van de twaalf Thaise voetballertjes en hun coach in 2018. Volgde jij het nieuws ook op de voet?

Filmdocumentaire

De reddingsactie is nu vastgelegd in de documentaire The Rescue, die vanaf 11 november in 77 bioscopen en filmhuizen in Nederland draait. Niet alleen de Thaise voetbalploeg werd wereldnieuws, ook de grotduikers zelf die de jongens onder erbarmelijke omstandigheden naar buiten brachten, waren wereldnieuws.

In de documentaire volg je de operatie van dag tot dag. Je ziet beelden van de volgens velen onmogelijke redding en vele betrokkenen komen aan het woord. Wat gebeurde er, welke overwegingen hadden ze, maar ook welke emotie ging er door hen heen? Het was niet niets wat er van de Britse grotduikers Rick Stanton en John Volanthen en mede-grotduikers werd gevraagd. Het geloof, het ongeloof, opgeven of niet en de ontlading. De documentaire geeft een indrukwekkend beeld van wat zich bij en in het Tham Luang-grottenstelsel afspeelde.

Stroming en nul zicht

“Indrukwekkend”, dat is ook de eerste reactie van GUE Instructor Ferry Schram, die ook bezig is om Cave Instructor te worden, bij het zien van The Rescue. Zelf duikt hij al jaren enthousiast in grotten rond de wereld én exploreert hij nog onbekende grotstelsels. Maar dit is grotduiken van de hoogste categorie: “Ongelooflijk onder welke omstandigheden deze grotduikers het hoofd koel hebben gehouden. De stroming, het slechte zicht – normaal gesproken is dat een absolute ‘no go’. Ik heb heel veel respect voor deze duikers.” Rick en John, maar ook de andere duikers die aan deze operatie hebben meegewerkt, zijn met recht grootheden in de wereld van het grotduiken, al vóór deze actie. “Het is geen wonder dat er op hen een beroep werd gedaan. Zij hebben jarenlange ervaring.” Het was een actie op leven en dood, hoe moeilijk is het om tegen een modderstroom in te zwemmen.

Grotduiken maar dan echt heel anders

Denk vooral niet dat dit de duiken zijn die je gaat maken als je recreatief in grotten gaat duiken. “Juist niet,” aldus Ferry, “zoals met alle duiken die je maakt, duik je binnen je comfortzone en de grenzen van je opleiding. De grotduiken die wij maken, zijn een geweldige ervaring.” Dus laat je niet afschrikken!
Kijk vooral deze documentaire en bewonder en respecteer deze fantastische actie van de grotduikers. Laten we hopen dat het bij deze ene actie blijft.

— Indrukwekkend! Veel respect voor deze duikers. —

Ferry Schram, grotduiker en GUE Instructor

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief