Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

‘Feestelijk’ ballonnetje?

Bij een feestje horen ballonnen. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Cees-Kassenberg_RodePoon_ballonresten

Nee dus. Onderwaterfotograaf Cees Kassenberg maakte deze foto in juli tijdens een duik in de Noordzee. Terwijl duikers van Ghost Fishing het wrak Rode Poon ontdeden van vistuig, kwamen ze ook de resten van ballonnen tegen (het zwarte materiaal op de foto).

Het mag dan wel leuk zijn om ballonnen op te laten, maar ooit komen ze weer terug naar de aarde – als afval. En zoals Cees zegt: «Ze leggen grote afstanden af om vervolgens in alle hoeken van onze planeet terecht te komen. Ze vervuilen de omgeving en vormen een gevaar voor dieren rond en in het water.»

Niet alleen het materiaal van de ballon zelf (laat je niet foppen door de term ‘biologisch afbreekbaar’ – voordat het materiaal is afgebroken, heeft het talrijke dieren de dood in geholpen), maar ook het touwtje kan een gevaar opleveren en dieren verstikken. Om het maar niet te hebben over de dieren die het materiaal van de ballon voor voedsel aanzien en zo hun eigen lot bezegelen.

Dus… voortaan even nadenken of een ballon de feestvreugde wel echt verhoogt.

1 reactie

  1. Avatar

    Laatst weer een opmerking over gemaakt tijdens een feest. Er zit erg veel onwetendheid bij mensen, jammer. Goed dat jullie het nu in beeld brengen

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief