Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Fabien Cousteau: een betere wereld met oceanen vol leven

«Laten we eerst eens het woord ‘seafood’ afschaffen en vervangen door ‘seafish’. Met deze uitspraak start het gesprek dat Linda Ferwerda had met Fabien Cousteau, zoon en kleinzoon van.

In het voorjaar van 2017 is Fabien Cousteau op uitnodiging van het Wereld Natuurfonds voor een bliksembezoek in Nederland. Zijn agenda wordt geregeerd door afspraken, maar hij heeft even tijd voor DuikeninBeeld.

«Je kunt bewustwording niet jong genoeg beginnen. Als jij het tegen kinderen over ‘seafood’ hebt als ze vissen zien, dan associëren ze vissen dus met voedsel. Maak je er seafish van, dan haal je de angel eruit.»

’t Zit in de genen
Fabien Cousteau is heel stellig. De bevlogen filmmaker en natuurbeschermer heeft de oceaan in zijn bloed. Zijn leven draait van jongs af aan om de oceaan. Als kind boende hij al het dek van opa’s schip, de Calypso. Samen met zijn vader Jean-Michel en zus Celine, beiden net zo gepassioneerd over de oceanen, maakte hij vier jaar lang (2006-10) de serie Ocean Adventures, waarmee hij in de voetsporen van Jacques-Yves Cousteau trad, en recentelijk Wonders of the Sea 3D, een film over hoe mooi het onder water is en met de boodschap dat bescherming heel hard nodig is. Deze laatste film zal vanaf begin 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Fabien zet zich vol in voor waar hij in gelooft. Een betere wereld met oceanen vol leven. Haaien komen telkens weer terug in zij n leven. Haaien staan in de hoogste regionen van ons ecosysteem en zonder haaien kan dat systeem instorten. Het ging en gaat hem aan het hart dat deze mooie dieren zo’n slechte naam hebben. «Deze dieren worden door veel mensen verkeerd begrijpen. Dat wil ik rechtzetten.»

31 dagen op de zeebodem
Spectaculair was zijn project Mission 31 – 31 dagen vertoefde hij op de bodem van de oceaan, ook alweer in navolging van zijn grootvader. Met dat grote verschil dat de techniek en de mogelijkheden in de loop der decennia zich hebben ontwikkeld. Via een livestream was het leven onder water dag en nacht te volgen. In 31 dagen tijd waren naast het vaste team van Fabien verschillende toonaangevende onderzoekers van de oceaan te gast in het lab onder water. De media-aandacht die het project kreeg, was ongekend groot.

Kelpwoud – één van de biotopen waarin in de nieuwe film Wonders of the Sea 3D aandacht zal worden besteed.

Lokale bewustwording
Een van zijn meer recente projecten is het Fabien Cousteau Ocean Learning Center (OLC). Het OLC richt zich op publieke bewustwording (zien), educatie (leren) en speciale projecten (doen). Daarbij kun je denken aan lokale projecten voor natuurherstel en programma’s met betrekking tot zeeschildpadden en onderwijs – van lagere school tot universiteit. Voor deze projecten is de betrokkenheid van lokale gemeenschappen cruciaal. «Als zij begrijpen wat belangrijk is, zullen ze het beschermen. De kinderen van nu zijn de beschermers van de toekomst.»

Fabien Cousteau met Linda Ferwerda van DuikeninBeeld bij het WNF.

Een laatste vraag. Fabien is te gast bij het WNF. Betekent dit dat er een samenwerking zit aan te komen, bijvoorbeeld met betrekking van de haaien die voor de natuurorganisatie ook een speerpunt zijn? Hij lacht: «Wie weet. We praten nu, de toekomst zal het uitwijzen.»

Praten met iemand die vol passie over de onderwaterwereld praat, kan niet lang genoeg duren. Maar de plicht roept. En een dag later vliegt hij alweer naar de V.S. – hij wil de beach cleanup thuis niet missen.


Ook interessant!
De TED Talk van Fabien ‘What I learned from spending 31 days under water’

Trailer Wonder of the Seas 3D

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief