Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Expositie ‘The sea will not forget’

Van 27 mei tot en met 25 juni is Westkapelle het toneel van een bijzondere expositie. Astrid en Roel van der Mast laten zien hoe de natuur in de Westerschelde met de geschiedenis is vergroeid.

De bevrijding van Walcheren startte op 3 oktober 1944 met een bombardement op de zeedijk van Westkapelle, waarna op 1 november van dat jaar de Geallieerden op het strand van Westkapelle landden. Rondom Westkapelle is nog veel oorlogsmateriaal uit die periode te vinden. Als hard substraat is dit nu een solide basis voor veel onderwaterfauna.

Westerschelde en duiken
De Westerschelde is onder duikers geen populair water. De Westerschelde is een getijdenrivier waarin de sterke stroming elke 6 uur van richting verandert. Het zijn die stroming en de golven die stof van de zeebodem doet opdwarrelen, wat het zicht onder water behoorlijk kan beïnvloeden. Ook algenbloei, als gevolg van temperatuurschommelingen in het water, kan hier een zeer nadelige invloed op uitoefenen. Het zicht kan, afhankelijk van het weer, de wind en de seizoenen variëren van minder dan een armlengte tot enkele meters. Bovendien kan er alleen tijdens de kentering veilig worden gedoken.

Er kleven voor het sportduiken echter nog meer nadelen aan dit water. Zo wordt de Westerschelde omsloten door zeedijken met aan de voet grove breuksteen of door hoge duinen met een breed strand. Voor een duiker, uitgerust met 30 kg aan duikflessen, lood en verdere uitrusting, is dit een enorme barrière. Toch weten sommige sportieve duikers met een goede conditie en veel enthousiasme hun weg naar de waterkant van de Westerschelde te vinden. Een boot maakt het weliswaar makkelijker, maar je moet accepteren dat het zicht slecht kan zijn.

Wat maakt het duiken dan zo interessant? Voor sportduikers en onderwaterfotografen Astrid en Roel van der Mast is dat de natuur en de geschiedenis. Zij maken met deze expositie voor iedereen zichtbaar hoe de natuur met de geschiedenis rond Westkapelle vergroeid is.

De expositie wordt gehouden van 27 mei t/m 25 juni en op 2 locaties:
– Dijk- en oorlogsmuseum het Polderhuis Westkapelle. Zuidstraat 154 -156, 4361 AK Westkapelle. 0118-570700
– Vuurtoren van Westkapelle. Zuidstraat 1, 4361 AJ Westkapelle

E-mail: info@polderhuiswestkapelle.nl
Website: www.polderhuiswestkapelle.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief