Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Expeditieteam maakt haaien-echo op Saba Bank

Voor de eerste keer is een expeditieteam erin geslaagd om op de Saba Bank de zwangerschap van twee haaien met echografie te bevestigen. Ook werd op vijf haaien een satelliettag aangebracht.

In totaal werden tijdens de expeditie van een week 56 haaien bestudeerd, waaronder 16 tijgerhaaien. Het onderzoek onderstreept het belang van de Saba Bank voor haaienpopulaties in het noordoostelijk deel van het Caribisch gebied en het Caribisch gebied in ruimere zin. De vergaarde informatie is van essentieel belang om de haaien in het Yarari Reservaat en ook het verdere Caribische gebied beter te beschermen.

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) werkte voor deze expeditie samen met andere natuurbeschermingsorganisaties in de regio, waaronder de Saba Conservation Foundation (SCF)Nature Foundation St. Maarten (NFSXM), St. Eustatius National Parks (STENAPA)STINAPA Bonaire en de Aruba National Parks Foundation (FPNA)en met het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Het onderzoek werd uitgevoerd samen met de Arizona State University, de Universiteit van Groningen en Beneath the Waves en werd gefinancierd door het Biodiversiteitsfonds van het WWF-NL.

Doel was inzicht krijgen in de fasen van de voortplantingscyclus van de tijgerhaaien op de Saba Bank. Tadzio Bervoets, directeur van DCNA en expeditieleider, zegt hierover: “Het is van groot belang dat wij de data verzamelen die nodig zijn om de bescherming voor de haaiensoorten in het Caribisch gebied te bevorderen. Met de gegevens die we de afgelopen week hebben verzameld, hebben we een duidelijk beeld kunnen krijgen van de belangrijke rol van de Saba Bank”. Deze expeditie borduurde voort op eerder onderzoek en de expertise van de samenwerkende wetenschappers.

Echo’s

Het team slaagde erin om vijf satelliettags aan te brengen op de rugvin van tijgerhaaien. Op deze manier kan langere tijd worden gevolgd hoe de dieren zich verplaatsen.

De echo’s werden gemaakt met behulp van high-tech beeldtechniek om de volwassenheid en het stadium van de zwangerschap te kunnen bepalen en aan te tonen dat de Saba Bank een voortplantingsgebied is voor tijgerhaaien, die op de IUCN lijst staan van Bijna bedreigde soorten staan, en voor de Caribische rifhaaien, die op de IUCN lijst van Bedreigde soorten staan. Tijdens het onderzoek bleek een van de vrouwtjestijgerhaaien in een vroeg stadium zwanger was en dat zij de opmerkelijke totale lengte had van 251 cm. Deze multidisciplinaire aanpak is een eerste stap om meer inzicht te krijgen in de voortplantingscyclus van deze soorten in de regio.

Mysterie

Verrassend was dat het expeditieteam voor het eerst een gemerkte mannetjestijgerhaai op de Saba Bank tegenkwam. Het dier met een lengte van 306 cm heeft inmiddels de naam Maestro Angelo. In dit gebied worden regelmatig vrouwtjestijgerhaaien aangetroffen, maar mannetjestijgerhaaien werden hier nog niet eerder gezien. Wat de reden is, is een mysterie. Dit geeft al aan hoe belangrijk het is dat er verder wetenschappelijk onderzoek naar deze soorten wordt gedaan.

Foto: Daniel Norwood
Foto: Daniel Norwood

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief