Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Expeditie Saba Bank 2018 – Het zit er weer op!

De expeditie is ten einde. Expeditieleider Erik Meesters maakt de balans op en we brengen de expeditie nog één keer in beeld.

Vrijdag 23 november. We zijn terug op Sint Maarten. Het was een geweldige expeditie, een geweldige groep mensen en een fantastische bemanning aan boord van de Caribbean Explorer II. Sarah, Brett en Kirsten, de duikers van de Explorer vergezelden de teams bij elke duik en zorgden ervoor dat we allemaal weer veilig aan boord kwamen. Ze voelen zich net zoveel expeditielid als alle anderen en ik ben dankbaar voor al hun hulp.

We hebben elke geplande locatie kunnen onderzoeken, ondanks het feit dat de omstandigheden op de Bank zwaar waren.

Gezonde riffen

We bezochten twaalf verschillende locaties op de bank en elk team deed zijn eigen onderzoek. Weer terug in Nederland gaan we de verzamelde gegevens analyseren en onze rapporten schrijven. Op dit moment is er weinig dat al kan worden geconcludeerd, behalve dat de Saba Bank een verbazingwekkend gezonde plaats is. Op vrijwel elke locatie observeerden we grote tandbaarzen en haaien, dieren die meestal afwezig zijn op de meeste eilanden in het Caribisch gebied. De riffen zien er gezond uit en koralen groeien en krijgen langzaam weer dekking. Bescherming en voortdurende monitoring helpen het grootste en meest diverse natuurpark van Nederland te beschermen.

Bedankt allemaal voor het volgen van de Saba Bank-expeditie 2018!

Tekst: Erik Meesters

Hieronder een foto-impressie. Klik op een foto om de diavoorstelling te openen.

Van 17-25 november 2018 gaan onderzoekers van Wageningen Marine Research en andere instituten de toestand van het koraalrif onderzoeken op de Saba Bank. De Saba Bank ligt bij het Bovenwindse eiland Saba en is een uniek gebied zo groot als de Waddenzee met een uitzonderlijk hoge biodiversiteit van vis, koraal, algen en sponzen.

1 reactie

  1. Dank jullie wel, Erik, Oscar en alle leden van het onderzoeksteam. Leuk dat we mochten meegenieten van deze expeditie en een kijkje hebben gekregen in jullie veldwerk.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief