Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Weer afval MSC Zoe opgedoken

Ruim acht maanden na het overboord slaan van 342 zeecontainers van containerschip MSC Zoe, ligt er nog steeds zo’n 800.000 kg afval in de zee boven de Waddeneilanden. Een negendaagse duikexpeditie van ervaren vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee schoon bracht ook vandaag weer afval van het schip naar boven. Samen met Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds roept zij rederij MSC dan ook op om haar volledige verantwoordelijkheid te nemen bij het opruimen van veel meer afval. Tot op heden is namelijk slechts een fractie van de beloftes nagekomen.

Foto: Udo van Dongen

Van auto‐onderdelen tot speelgoed, en van peroxide tot batterijen: allerlei overboord geslagen producten worden nog volop aangetroffen op stranden en in visnetten. “Het kan niet de bedoeling zijn dat natuur en burgers de prijs betalen, omdat bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen” aldus Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee. Tijdens de expeditie werd de afgelopen dagen op verschillende locaties een big bag vol aan afgevallen lading geborgen, zoals pannen, reiskoffers, kinderdonsjacks en automateriaalHet toont wederom de urgentie om werk te blijven maken van het goed opruimen van dit afval. Daarnaast pleiten de initiatiefnemers van deze expeditie voor professioneel onderzoek naar de ecologische impact van een dergelijk voorval en structurele beleidsaanpassingen om soortgelijke rampen in de toekomst te voorkomen.

Foto: Udo van Dongen

Langdurige schade

Afgelopen maanden hebben professionele bergingsschepen, vissers en duizenden vrijwilligers zich ingespannen om zee en strand vrij te maken van het afval van MSC Zoe. Afgelopen zomer werd nog ruim 5.000kg klein bodemafval weggevist tijdens een proef, onder leiding van Rijkswaterstaat, met netten vanaf een visserschip. Er is echter veel afval dat vrijwel niet op te ruimen valt, zoals kleine plastic korrels en piepschuim. Daarnaast zijn veel spullen door de sterke stromingen ook weggedreven of onder het zand verdwenen. De vondst van de  250 kg toont eens te meer aan dat opruimen bij obstakels zoals wrakken op korte termijn nog steeds mogelijk is. Als dat niet snel gebeurt, wordt berging vrijwel onmogelijk wordt.

Duikexpeditie

“Ons doel is een schone en gezonde Noordzee. In de voorgaande 13 expedities hebben wij 60.000 kg aan afval uit de Noordzee opgeruimd. Tijdens de ramp met de MSC Zoe is in één keer 53 maal deze hoeveelheid overboord geslagen” aldus expeditieleider Ben Stiefelhagen. Tijdens de meerdaagse duikexpeditie zijn locaties bezocht die alleen door duikers opgeschoond kunnen worden. Naast het opruimen van afval worden ook oesterbanken geïnspecteerd, verspeeld vistuig geborgen, en is archeologisch onderzoek gedaan naar scheepswrakken.

Expeditie Borkumse Stenen 2019

Deze expeditie wordt georganiseerd door Stichting Duik de Noordzee schoon in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds  en Stichting De Noordzee. Het expeditieteam bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren sportduikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 45 meter diepte in koud, stromend water. De vrijwilligers hebben in 8 jaar tijd 60.000 kg visnetten en vislijnen geborgen. Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. Het is de 14de expeditie die de stichting organiseert. Stichting Duik De Noordzee Schoon wil het belang van kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten en degelijk beleid afdwingen. Wrakken en stenen fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op deze harde substraten. Bovendien kunnen wrakken tijdscapsules zijn van groot cultuurhistorisch belang.

www.duikdenoordzeeschoon.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief