Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Exotische zoetwaterschildpadden in Nederland herkennen

In de zomervakantie besluiten mensen vaak dieren uit huis te plaatsen. Zo duiken er exotische zoetwaterschildpadden op in Nederlandse wateren. Je kunt zelfs in de stad aantreffen, zonnend op drijfhout, boomstammen of steigers. RAVON heeft daarom deze maand een herkenningskaart ‘Exotische zoetwaterschildpadden in Nederland’ uitgegeven.

n Nederland komen van nature geen zoetwaterschildpadden voor. Exotische zoetwaterschildpadden worden als huisdier gehouden. Uitgezette exemplaren komen in allerlei wateren voor; vooral in stedelijk gebied. Ons klimaat is te koud voor succesvolle voortplanting, maar sommige dieren kunnen zich jarenlang handhaven.

De meeste soorten zonnen graag, waarbij ze vaak op hout en stenen liggen. Ze zijn zeer alert en duiken bij verstoring snel onder water. In de Nederlandse wateren worden vier soorten regelmatig waargenomen: de roodwang-, geelwang-, geelbuik- en zaagrugschildpad. Op de recent uitgegeven herkenningskaart worden deze soorten beschreven. U kunt de herkenningskaart downloaden op www.ravon.nl (>Infotheek > Soortinformatie > Herkenningskaarten)

Waarom melden?
Bij verdere klimaatopwarming kunnen zoetwaterschildpadden zich in de toekomst succesvol gaan voortplanten. Om een vinger aan de pols te kunnen houden, zijn uw waarnemingen belangrijk. Daarbij zijn waarnemingen van eiafzet ook van belang.
Deze kunt u doorgeven via Waarneming.nl en Telmee.nl. Voor goede determinatie is het prettig als er foto’s bijgevoegd zijn. Bij eventueel gevangen dieren graag ook een foto van de buikzijde opnemen en van de uitgestrekte nek en kop.

Bron: Ravon.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief