Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Exotisch brakwaterslakje is nieuw in Nederland

Bureau Waardenburg heeft in het Krammer-Volkerak exotische brakwaterslakjes gevonden die nog niet eerder in Nederland waren aangetroffen. Ze behoren tot een vooralsnog onbeschreven soort die verder alleen bekend is uit de Finse Golf.

vreemde-speldhoren

Exoot
Het slakje van circa 2 mm behoort tot de familie Murchisonellidae, een familie waarvan in Nederland nog niet eerder levende exemplaren waren gevonden. Buiten Nederland is dit slakje verder alleen bekend uit de Finse Golf (onderdeel Oostzee), waar ze voor het eerst is verzameld in 2014 maar nog niet als soort is beschreven. Het gaat dan ook vrijwel zeker om een soort die in Europa niet inheems is.

Naamgeving
Materiaal uit Finland en Nederland is overgedragen aan Anders Warén (Swedish Museum of Natural History, Stockholm) die deze nieuwe soort gaat beschrijven. Zijn advies is om de soort voorlopig aan te duiden met Murchisonella sp. Als Nederlandse naam stelt Bureau Waardenburg vreemde speldhoren” voor, wat refereert aan het feit dat het een exotische soort is.

Habitat
Zowel in Finland als in Nederland is de vreemde speldhoren aangetroffen in licht brakwater (0,8-10‰). Het substraat zou in Finland vooral bestaan uit steen, driehoeksmosselen en brakwaterpokken. In het Krammer-Volkerak is het slakje echter op een zandige locatie gevonden.

Impact
In het Krammer-Volkerak zijn dichtheden aangetroffen tot 375 dieren per vierkante meter. In de Finse Golf zijn al dichtheden aangetroffen tot meer dan 4000 dieren per vierkante meter. Bij dergelijke dichtheden zullen deze “grazers” zeker veranderingen teweeg brengen in het ecosysteem. Welke moet worden afgewacht.

Foto’s en film: Bureau Waardenburg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief