Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

EWDR organiseert speciale slakkenreis naar Kenia

In oktober 2018 organiseert EWDR een speciale duikreis naar Kenia onder begeleiding van Peter H. van Bragt. Er gaat een slakkenparadijs voor je open. 

Een van Janolus-soorten, verwant aan ons blauwtipje, die regelmatig bij Wasini worden aangetroffen.

In het zuiden van Kenia ligt bij het eiland Wasini het duikresort Fire Fly Ocean Camp. De speciale ligging van dit resort en het eiland staat garant voor een uitzonderlijk rijke biodiversiteit. De geografische ligging midden tussen de Golf van Aden/Rode Zee en zuidelijk Afrika, maar ook de verschillende biotopen voor en achter het eiland, zorgen ervoor dat je hier enorm veel verschillende soorten zeenaaktslakken kunt aantreffen. Soorten die ook voorkomen in het gebied van de Rode Zee, Raja Ampat, Australië en Zuid-Afrika. En er zijn natuurlijk ook heel veel slakken en andere soorten zeedieren die juist specifiek in dit gebied vlak bij de evenaar aan de oostzijde van het Afrikaanse continent voorkomen.

Honderden soorten zeenaaktslak

De riffen van Kenia maken deel uit van het op een na grootste koraalrifsysteem. Het strekt zich uit van Somalië tot aan het noorden van Mozambique. Rondom Wasini zijn er al vele honderden soorten zeenaaktslakken aangetroffen. Zo komen er diverse zeer fraaie soorten van de familie Janolus voor.

Deze dieren zijn nauw verwant aan ons blauwtipje maar dan nog veel kleurrijker. Er zijn soorten verwant onze kroonslakken, tritonia’s, ringsprietslakken, ster- en wratslakken. Maar er komen ook minstens zo veel families voor waarvan wij in de Nederlandse kuswateren helemaal geen vertegenwoordigers hebben. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de diverse soorten Halgerda’s.

Meerdere soorten Halgerda’s kan je tijdens een duik bij Wasini tegenkomen.

Er worden hier slakken aangetroffen die het formaat van een schoenzool hebben en wie ook oog heeft voor de allerkleinsten, kan de meeste soorten scoren. Laat je verrassen! Maak kennis met deze rijke zeenaaktslakkenfauna en ontdek mogelijk nog meer nieuwe soorten voor dit gebied tijdens deze duikreis die EWDR in samenwerking met Reefolution en zeenaaktslakken-expert en duikinstructeur Peter H. van Bragt organiseert van 5 tot 14 oktober 2018.

De variatie in de uitwendige anatomie van de Keniaanse zeenaaktslakken lijkt haast oneindig groot te zijn.

Veel duiken

Gedurende vijf dagen maak je tot drie duiken per dag. Twee duiken worden als themaduik georganiseerd, gericht op het bestuderen van de lokale zeenaaktslakken. De derde duik is geen themaduik, maar je bent vrij om naast de schildpadden, dolfijnen, het kleurrijke koraal, zeepaardjes, hengelaarsvissen en de talloze andere vissoorten naar nog meer slakken of verwante soorten te speuren. Alle duiken worden nabesproken. We gaan zoveel mogelijk proberen om de zeenaaktslakken soortenlijst van Wasini verder uit te breiden.

Tijdens deze thematische duikreis leer je waarom deze opname als determinatiefoto net niet perfect is.

Dagelijks is er ter voorbereiding van de themaduiken een korte presentatie waarbij je je kennis van de diverse aspecten van de zeenaaktslakken die je hier kunt aantreffen, zult verrijken: de soortenrijkdom, wat deze slakken eten, bijzonderheden over hoe ze leven en zich voortplanten, leer de families en soorten herkennen en hoe je ze op naam kunt brengen met behulp van de beschikbare literatuur en internet, enz. Je leert ook hoe je de zeenaaktslakken het beste kunt fotograferen voor een goede determinatiefoto. En natuurlijk is er aandacht voor alle andere zeedieren en wieren die je daar kunt tegen komen.

Koraalherstel

Wasini is ook de locatie van een belangrijk koraalrifherstelproject van Wageningen University & Research. In samenwerking met de lokale bevolking wordt onderzoek gedaan naar methodes om koraalriffen te herstellen en wordt getracht om hier op plaatsen waar het koraal is verdwenen, het weer te introduceren. Tijdens een van de duikdagen maak je kennis met dit REEFolution project en kan je zelf een bijdrage leveren aan het lopende onderzoek.

Bij o.a. de locaties van het REEFolution project kan dit kleine zeenaaktslakje worden aangetroffen.

Voor meer informatie kijk op de website van het project en op de website van de REEFolution, de stichting die achter dit project staat. Het project doet meer dan alleen rifherstel. Stimulering en educatie voor duurzame visserij, milieubescherming, ecotoerisme en daarmee de verbetering van de lokale leefomstandigheden staan ook op de agenda van REEFolution.

Safari

Het is mogelijk om da de duikweek de reis met meerdere dagen te verlengen en nog meer duiken te maken bij Wasini of te genieten van de zeer rijke biodiversiteit van Kenia boven water. EWDR biedt je de gelegenheid om gedurende een driedaagse (of langer) safari op zoek te gaan naar o.a. olifanten, buffels, gnoes, antilopen, giraffen, leeuwen, diverse andere soorten grote katachtigen en talloze andere zoogdieren, de kleurrijkste vogels, insecten en reptielen.

Speciale reis met speciale begeleiding

Deze speciale slakkenreis wordt begeleid door bioloog, sportduikinstructeur en onderwaterfotograaf Peter H. van Bragt. Peter is al sinds zijn jeugd gepassioneerd bezig met het bestuderen van het onderwaterleven. Als sportduiker doet hij dit al meer dan 39 jaar, waarin hij 4200 duiken heeft gemaakt. Zijn interesses gaan uit naar de biodiversiteit in de Nederlandse kustwateren in het algemeen en de introductie van exoten. Zijn speciale aandacht gaat uit naar de verscheidenheid en het gedrag van de Nederlandse zeenaaktslakken (zie www.blauwtipje.nl en de Android-app Blauwtipje). Hij heeft op veel plaatsen wereldwijd gedoken, van Antarctica tot Noorwegen en West-Canada tot vele locaties in Azië. Tijdens al zijn reizen gaat hij enthousiast op zoek naar de lokale zeenaaktslakken. Hij heeft vele publicaties over mariene biologie op zijn naam staan en verzorgt regelmatig lezingen en biologiecursussen voor sportduikers.

Ga mee!

Zin om mee te gaan? Alle informatie over de duikreis vind je op de website van EWDR. En heb je vragen, wij staan voor je klaar om ze te beantwoorden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief