Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Even de 100 meter aantikken

Kun je je het voorstellen? Op 1 ademteug naar 100 meter? Freedive-ster Nanja van den Broek deed het. Als eerste Nederlandse vrouw en als derde vrouw ter wereld heeft zij in de discipline No Limits de 100 meter aangetikt.

«Geweldig! Geweldig dat het is gelukt!» Die gedachte schoot door Nanja’s hoofd toen zij na haar recordpoging de 100 meter terug naar de oppervlakte aflegde. Geweldig dat zij met een week trainen erin slaagde om haar doel te bereiken: de diepste Nederlander in deze discipline zijn én het magische getal 100 bereiken.

Nanja zette dit diepterecord eind mei neer in de discipline No Limits. Met een gewicht in de vorm van een slee ga je dan op eigen adem langs een touw naar beneden. Eenmaal beneden blaas je met behulp van een persluchtfles lucht in een hefballon, die je vervolgens weer omhoog trekt. Op ongeveer 30 meter laat je de slee los om langs het touw rustig omhoog te gaan.

Natuurlijk bereik je zo’n diepte niet van het ene op het andere moment. Nanja freedivet al jaren. Ze heeft 27 Nederlandse records op haar naam staan, waaronder statisch, dynamisch met en zonder vinnen, Constant Weight en No Limits. Ook is ze AIDA- en SSI-instructeur.
«Ik heb me vooral tot in detail voorbereid op de kunst van het klaren van de oren op dit soort dieptes. Daarnaast doe ik oefeningen om genoeg vertrouwen te hebben op het mentale vlak voor een duik in die diepte. Als freedive-instructeur train ik sowieso al veel als ik met mijn studenten mee duik. Dat is conditioneel ook een goede training.»

De locatie voor haar recordpoging was Egypte. «Perfect. Er is daar een freediveschool die is gespecialiseerd in sleeduiken, er zijn weinig thermoclines en het is er ook op diepte nog licht.» Ter vergelijking, de Noordzee is maximaal 40 meter diep, een stuk kouder op diepte en een stuk donkerder.

10432250_10201934231029481_1904164917_n10311002_857885264239801_836413829662024941_n

Nanja vertelt hoe zij zo’n duik en natuurlijk met name deze duik beleeft: «Op weg naar de 100 was ik diep geconcentreerd en gefocust op het ontspannen van mijn buik en het klaren van mijn oren. Beneden voelde ik wel wat effecten van stikstof en was ik compleet relaxed. Op weg naar boven realiseerde ik me dat ik de uitdaging die ik mezelf had gesteld, had behaald. Een geweldig gevoel!»

Met deze 100 meter stopt het voor Nanja niet. Ze droomt alweer van een nieuwe uitdaging: « Met deze discipline maak je gebruik van een slee en een hefballon. Mijn hart ligt echter meer bij de disciplines waar alles op eigen kracht gaat. Dan ga je zwemmend naar beneden en weer omhoog met, in mijn geval, een monovin. Dit record is met een meter verbroken door een vrouw die fulltime in Egypte woont. Ik zou het graag weer op mijn naam zetten. Ooit heb ik gezegd dat ik graag mijn geboortejaar zou willen duiken. Dat is 75 meter, en 4 meter dieper dan mijn oude record. Een mooi volgend doel denk ik zo.»

Vroeger had ze nooit kunnen bedenken wat je als mens allemaal kunt. Ze wil bewijzen dat je als gewoon mens ongelooflijke dingen kunt bereiken, alleen door het feit dat je het wilt. Daarom vindt ze het ook geweldig om mensen te begeleiden die doelgericht willen werken. Je kunt dan zo ongelooflijk veel bereiken!

Nanja verzorgt samen met haar team freedive-opleidingen voor beginners en gevorderden. Lijkt het je iets, neem dan een kijkje op haar website of neem contact met haar op.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief