Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ester van den Doel – Op jacht naar paardjes en kikkers

Na enkele  dagen kantduiken stapt duikreporter Ester op de boot: ze gaat naar Klein Bonaire om zeepaardjes en frogfishes  te zoeken.


Datum:   24 april 2016
Duiklocatie:  Capt. Don’s en Bari reef, Klein Bonaire

duikreport-call-to-action-350x85

Vandaag hebben we ons aangemeld voor 2 duiken op Klein Bonaire, dat wil zeggen bootduiken vandaag. Klein Bonaire ligt op ongeveer 800 meter voor de kust van het grote Bonaire en kan je zien vanaf de kust. Het eilandje is vlak en onbewoond wat mooi is voor de schildpadden die daar veel schijnen te nestelen op de zandstrandjes. Voor de rest kan je rond het eilandje veel verschillende duiken maken. Het mooie is dat er maar 1 boot per boei mag liggen dus het is nooit druk op een duikstek.

Als we aankomen bij de duikschool van waaruit we vertrekken, lopen we ineens tegen een oude bekende aan. Ruim 10 jaar geleden hebben we met Michiel gedoken op Kreta dus het is de hoogste tijd om even bij de kletsen; de wereld is klein! Wat een leuke ontmoeting zo al voor we in het water liggen.
EstervdDoel_20160424_frogfish-35105We verzamelen onze spullen en gaan aan boord van onze boot, we zijn maar met een klein groepje, 4 duikers en 2 bemanningsleden. Ik zou heel graag zeepaardjes willen zien dus op advies van Michiel maak ik mijn wens kenbaar in de hoop dat we dan naar Captain Don’s kunnen gaan waar zeepaardjes zouden moeten zitten. Het blijft natuurlijk afwachten of de boei niet bezet is want dan houdt het even op. Het geluk is met ons, de boei is vrij dus we kunnen op jacht!
We kleden ons om, mijn set heb ik aan de pier al in elkaar gezet, vind ik persoonlijker wat prettiger dan op een schommelende boot en ik kan nog terug voor een reserve item mocht er iets niet goed zijn. Als iedereen klaar is gaan we met onze gids van vandaag overboord en kan de zoektocht beginnen.
Tijdens de briefing heeft gids Patrick al aangegeven dat hij 1 bruin zeepaardje weet te vinden en mogelijk zelfs 2 maar die tweede oranje zou wat beter zijn in zich camoufleren. We hebben ongelooflijk veel geluk, we vinden ze meteen en ze zitten gezellig samen om hetzelfde koraaltakje heen gekruld met hun staartjes. De bruine heeft geen zin in bezoek vandaag en draait zich van ons af en kruipt verder weg tussen de koraalblokjes. Het oranje mannetje laat zich wel duidelijk zien. Toch blijft het moeilijk om er goede foto’s van te maken want ze zijn nogal ‘verlegen’ en draaien zich van je weg. Maar volgens de briefing komen we aan het eind van de duik nog een keer terug bij de paardjes dus wie weet heb ik dan een betere kans op een foto. We zwemmen rustig verder over het rif, genietend van de mooie koralen en het onderwaterleven maar ik kan eigenlijk niet goed wachten tot we weer terug gaan naar de paardjes. Een schorpioenvis ligt een beetje verscholen op het zand, een platvis schiet voor me langs maar ze kunnen me niet echt boeien. De paardjes boeien me mateloos. Uiteindelijk keren we weer terug naar de paardjes, de bruine heeft zich nog verder verstopt maar de oranje is goed te zien. Ik maak nog een paar foto’s maar vergeet ook niet om gewoon te genieten van wat ik zie. Het oranje zeepaardje besluit een klein stukje te zwemmen naar een ander plekje en we kunnen zijn bewegingen goed volgen, wat zijn het toch mooie visjes want ja, ze vallen onder de vissen. EstervdDoel_20160424_zeepaard-35105
Dan zit onze duiktijd er toch echt op en moeten we aan onze veiligheidsstop beginnen. We zijn dicht bij de boot dus die kunnen we zonder problemen terugvinden. Patrick is al met de twee andere duikers terug aan boord als wij ons hoofd weer boven water steken.

De tweede duik op Klein Bonaire maken we op Sampler, ook hier gaan we weer op zoek naar een zeepaardje maar ook naar een gele hengelaarsvis (frogfish in het Engels of ‘kikker’). Jammer genoeg kunnen we op deze duik geen zeepaardje of hengelaarsvis vinden maar zien we wel een schildpad die op weg is naar de oppervlakte voor een nieuwe ademteug. Helaas is deze te ver weg om een foto te kunnen maken. Ik kom nog wel een mooie anemoon tegen met paarse tipjes en daar zijn ook mooie poetsgarnalen in te vinden, zo ook in deze. Gelukkig springt deze garnaal niet als een idioot heen en weer in de anemoon zodat ik de kans heb om een mooi plaatje te maken.
Wel komen we nog een paar koraalduivels tegen die we dan ook melden bij terugkomst op de boot. Gelukkig kunnen ze hier het probleem redelijk onder controle houden door het jagen op de koraalduivels. We zien er af en toe eens een. Uit verhalen hebben we wel begrepen dat de duiveltjes slimmer worden en naar dieper water vertrekken om daar verder te leven. Dan wordt het een klusje voor technische duikers om ze te gaan vangen. Na een leuke duikochtend keren we weer terug naar de pier waar we nog even napraten en verder kletsen met Michiel. Van hem krijg ik ook nog een kaartje met een plek waar een zeepaardje zou moeten zitten maar de vraag is of die er nog zit want er hebben ook nog een paar cruiseschepen binnen gelegen vorige week en wie weet is het paardje er van door na alle drukte. Maar daar gaan we later in de week nog wel eens naar zoeken.

Aan het eind van de middag besluiten we dat we na deze succesvolle ochtend ons geluk nog maar een keer moeten beproeven op ons ‘huisrif’ Bari Reef om de daar wonende hengelaarsvis te zoeken, een heldergeel exemplaar zou je toch makkelijk moeten kunnen vinden zou je zeggen maar we hebben er al 2 duiken aan besteed zonder geluk te hebben. Maar vandaag is het wel raak, al na 4 minuten in onze duik vinden we haar. We nemen alle tijd om eens even te kijken en ik moet mijn flitsers een beetje om een vaasspons heen vouwen om een beetje licht op de vis te krijgen maar uiteindelijk heb ik de juiste posities te pakken om goede foto’s te kunnen maken. We kijken nog even beter en zien er nog een kleiner exemplaar bij zitten! Vandaag is echt onze geluksdag! Een klein groen/bruin exemplaar zit in de buurt. Deze is nog lastiger vast te leggen en besluit ook aan de wandel te gaan. Met zijn vinnetjes gaat hij langzaam lopend op zoek naar een beter plekje. Later horen we dat er vaak 2 te vinden zijn; de grotere is het vrouwtje en meestal is er een kleiner mannetje in de buurt te vinden die wacht op zijn kans om de eitjes van het vrouwtje te bevruchten. Daarna gaat hij weg. Het loont dus om goed te zoeken in de omgeving. We duiken rustig verder maar na 20 minuten kijken we elkaar aan en besluiten we om te draaien om nog even bij de kikkers te gaan kijken. Het mannetje is ondertussen onder de sponzen gekropen maar het gele vrouwtje zit nog steeds op haar uitkijkpunt boven op de geel/bruine spons. Wat zijn het eigenlijk lelijke maar daardoor ook grappige vissen! Als we weer boven komen zijn we blij met onze ‘vangst’ van vandaag, 2 zeepaardjes en 2 hengelaarsvissen, dat vieren we op ons terrasje met een koud biertje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief