Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ester van den Doel – Op verkenning in Vietnam (3)

LocatieWhale Island Resort, Vietnam

Duikreporter Ester is verkast naar Whale Island. Natuurlijk wordt de onderwaterwereld verkend.

Het laatste deel van onze rondreis door het zuiden van Vietnam brengen we door op Whale Island resort, even een beetje relaxen en duiken. Whale Island ligt ongeveer 30-35 km ten noorden van de grote badplaats Nha Trang waar we 3 jaar geleden gedoken hebben met dagtrips. We moeten eerst ruim 2 uur hotsen over een weg in aanleg en komen dan aan bij een klein haventje met een wrakkig steigertje. Daar ligt het bootje naar Whale Island. We sjouwen onze tassen aan boord en als ook de voorraden voor het resort ingeladen zijn, vertrekken we.

Na een kwartier varen, komen we aan bij het resort; een baai met wat hutjes verscholen tussen het groen van palmbomen en tropische begroeiing. Tegen de rand van de baai liggen wat grotere gebouwen; het restaurant en de bar met groot terras. Heerlijk rustig! We lopen over het betonnen piertje naar de receptie om in te checken en lopen zo ook langs de duikschool die nu dicht is. De manager/gids/instructrice heeft ons via mail laten weten dat ze in ieder geval tussen 6 en 8 in de bar zal zijn. Ons hutje ligt aan het strand en wat ons betreft heerlijk simpel en prima; een bed met klamboe, wanden gemaakt van natuurlijke materialen en een ventilator. Enige probleem waar we op stuiten is dat we geen enkel stopcontact kunnen vinden…hoe gaan we hier dan telefoons opladen? Maar nog belangrijker; de accus’s voor de onderwatercamera en de batterijen voor de flitsers? Uiteindelijk vinden we 1 stopcontact en we maken een ‘schema’ om een en ander voor elkaar te krijgen. Voor de rest zien we het wel.

Het resort is een kleinschalig resort met maximaal 20 bungalowtjes; gericht op eco toerisme. Je eet hier wat de pot schaft, enige variatie die je zelf aan kan brengen is hoe je je eieren wilt bij het ontbijt. Het eten is in ieder geval fantastisch! Vietnamese keuken en meer dan voldoende; gevarieerd zodat zowel de vis- als de vleeseters wat te eten hebben. Uiteindelijk treffen we Sonia, de manager van de duikbasis hier van Rainbow en we spreken af om morgen en de komende dagen te gaan duiken.

De volgende morgen worden we wakker van voorbij pruttelende bootjes van vissers, op weg naar de visgronden. We staan op ons gemak op en slenteren naar het ontbijt; het leven gaat hier in de eerste versnelling en we passen ons snel aan aan het tempo. Daarna nog even de camera en onze eigen automaten ophalen en we wandelen verder naar het duikcentrum. Onze spullen staan al aan boord en we maken kennis met onze Vietnamese gids Jen. Hij helpt ons aan boord en na een korte briefing gaan we op pad. Na een kleine 3 kwartier varen tussen de eilanden door komen we aan op de eerste plek voor vandaag, Bai Su. We kleden ons om en pakken onze sets om over boord te springen. Het water is een comfortabele 28 graden. Langzaam duiken we onder en gaan op pad. Het landschap lijkt in eerste instantie wat kaal maar terwijl we kijken zien we steeds meer koraalblokken, zachte koralen en overal kleine stukjes koraal als teken dat er wel nieuwe aanwas is. Ik zie een viltkokeranemoon die bijna neon kleuren lijkt te hebben. Jen wijst ons op kleine slakjes en ik doe mijn best om ze een beetje fatsoenlijk op de foto te krijgen. We zijn de enige twee duikers vandaag, verder zijn er nog wat mensen aan boord voor een proefduik dus we hebben alle tijd om foto’s te maken en te zoeken naar het kleine leven. Vietnam staat vooral bekend om het macroleven, niet om de grote vissen.

Ook zwemmen we over een stuk zand maar ook hier is altijd wel wat te vinden; we stuiten op een vliegende knorhaan die een paar duikers met een camera veel te eng vindt en er snel vandoor gaat. Daarna komen we een ‘dragonet’ tegen; ook een vis die in het zand scharrelt en een fraaie rugvin heeft met een paar flinke stekels die hij meteen als waarschuwing laat zien. Ok, duidelijk, ik houd afstand! De blauwe tekening op zijn kop wil ik echter wel vastleggen en dat lukt gelukkig aardig. Langzaam ronden we de duik af in een ondiep gedeelte waar het koraal uitbundig groeit; een indrukwekkend landschap van aaneengesloten koraal. Mooi om zo af te sluiten voor de eerste duik.

 

Na een oppervlakte interval van een uur met een tussendoortje van vers fruit en wat Vietnamese zoetigheden bereiden we ons voor op onze tweede duik. We plonzen weer het water in op de tweede stek van vandaag, Bai Nhau. Als we afdalen, stuiten we op een anemoon met niet alleen anemoonvisjes maar ook poetsgarnalen. Gelukkig staat deze anemoon op een rand van een zandvlakte zodat ik even rustig in het zand kan gaan liggen zonder me druk te hoeven maken of ik per ongeluk iets raak. Ik doe mijn best om de poetsgarnaaltjes er op te krijgen maar dat valt nog niet mee, ze springen een beetje heen en weer in de anemoon en ik moet mijn best doen om bij te houden waar ze zijn. Gelukkig heb ik nu veel plezier van mijn macrolens en de +10 die ook meegekomen is. Als ik later mijn foto’s terugkijk, zie ik dat een van de garnaaltjes een buik vol eitjes heeft, nieuwe garnalen in wording! We zwemmen langzaam verder en genieten van de rust onder water; geen andere duikers, alleen wij en onze gids. Na een uur sluiten we ook deze duik weer af met een voldaan gevoel…ben benieuwd naar de komende dagen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief