Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ester van den Doel – Onderwater in Oman (2)

Locatie    Musandam, Oman

De ideale houding voor een vakantie “Ik vind het prima, ik ben op vakantie en maak me niet druk”. We maken ons klaar om van de boot te springen en laten ons onder water zakken, wat zal er vandaag weer te zien zijn?

Ondertussen zitten we al op dag 3 hier in Oman en de duiken zijn tot nu toe allemaal goed geweest. Op het moment zijn er voldoende mensen hier om te duiken om de boten naar niveau te kunnen vullen. Wij gaan vandaag weer op pad naar een paar nieuwe plekken en er staan een paar stromingsduiken op de planning. Op voorhand kan niet aangegeven worden naar welke plek je gaat; pas op het water en als we de haven uit zijn wordt er naar de zee gekeken en de kapitein en de duikleider bepalen aan de hand daarvan de locatie. Het kan hier onvoorspelbaar zijn, ook de stromingen kunnen ineens draaien. Ik vind het prima, ik ben op vakantie en maak me niet druk. Vandaag kunnen we wel gaan duiken op de plekken die ze graag willen doen; onze eerste duik zal zijn Rashid Island Drift. We maken ons klaar om van de boot te springen en laten ons onder water zakken, wat zal er vandaag weer te zien zijn?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terwijl we afdalen voelen we hoe de stroming ons meeneemt op haar onzichtbare vliegende tapijt voor een tocht over het rif. Wauw! Het rotsachtige landschap loopt ook onder water door, de leisteen zorgt voor terrassen die bedekt zijn met een pluizige blauwpaarse deken van zachte koralen, zo ver als we kunnen zien. Niet her en der een plantje maar een aaneengesloten deken van koralen, doorspekt met oranje en rode vlekken van de korstbegroeiing. Foto’s maken wordt wel een uitdaging op deze manier maar af en toe moet je gewoon genieten van wat je ziet. Op een gegeven moment zwakt de stroming een beetje af en we kunnen ‘schuilen’ op een van de terrassen om eens even te kijken. Er zwemmen hier heel veel batfish rond en ze zijn erg nieuwsgierig, komen op hun gemak een kijkje nemen bij ons en zwemmen weer weg als we niet interessant genoeg zijn. Ik zie een witte vlek die mijn aandacht trekt en ga eens dichterbij kijken; het blijkt een slak te zijn. Omdat ik nu rustig lig, lukt het me om een paar foto’s te maken. We laten ons daarna weer mee voeren met de stroming en zweven verder over het rif. Op een ander terras zien we tussen het blauwpaars een anemoon staan met natuurlijk een paar Nemo’s er in. Deze anemoon is van een kleiner formaat dan de anderen die we gezien hebben van minstens 70cm doorsnee! Ook hier lukt het me om een paar foto’s te maken van Nemo die zo op het eerste oog niet onaardig zijn. Blijft een uitdaging om deze onrustige visjes vast te leggen maar daarom niet minder leuk. Na een klein uur zijn we uitgedrift en hebben we voor ons doen enorm veel meters gemaakt. Na een safetystop laten we onze boei op zodat de kapitein een idee heeft waar we zijn en hij komt onze kant op. We klimmen weer aan boord voor een welverdiende pauze met een kop thee en een lunch van fruit, amandelen, dadels en pitabrood met kaas terwijl we rustig op weg gaan naar onze volgende duikplek. Na een dik uur oppervlakte interval en het wisselen van flessen kunnen we ons gaan klaarmaken voor de tweede duik van vandaag, opnieuw een driftduik. Deze plek wordt Jackfish Corner genoemd. We springen er in en voelen meteen dat de stroming iets sterker is als deze morgen. Tijdens de afdaling laten we ons rustig meevoeren met de stroming en hebben opnieuw een vlucht over het rif begroeid met de blauwpaarse koralen. Wat kan ik hier van genieten! Ik kijk ook regelmatig in het blauwe maar zie helaas geen grote vis of een eagle ray voorbij komen. Toch geniet ik met volle teugen. Als ik omhoog kijk zie ik een groep van 20 barracuda’s van minstens een meter lengte boven me hangen met hun neus in de stromi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

doen. Ik probeer her en der wel uit de stroming te komen om even een paar foto’s te maken en ook dat lukt me af en toe. Op het laatste stuk van de duik kunnen we ook hier op een terras uit de stroming lekker rondscharrelen op zoek naar het kleinere leven. Ik zie een ander slakje dan degene die we steeds zien terwijl mijn buddy 10 centimeter daarnaast weer een andere ziet. Ondertussen zitten we weer op een meter of 5 dus we kunnen deze tijd meteen al zoekend en zwemmend gebruiken voor een safetystop. Ook hier gebruiken we de boei weer om onze positie aan te geven en we klimmen uiteindelijk weer aan boord. Als iedereen er weer is gaan we vol gas terug naar de haven waar de boot weer uitgeladen wordt en alle spullen weer richting duikcentrum gaan, iedereen helpt een handje mee zodat we snel klaar zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij hebben ons nog opgegeven voor een nachtduik en nemen de tijd om tussendoor een hapje te eten bij het hotel waar de duikschool gevestigd is. Pas tegen zonsondergang gaan we weer naar de haven en varen we naar een van de fjorden voor de nachtduik. Terwijl de meeste plekken verder weg liggen, is deze gelukkig dichtbij. We duiken op een klein wrakje van een landingsvaartuig wat door de Omani’s in het verleden gebruikt is om water en voorraden naar de afgelegen dorpen te brengen. Duiktijd voor de nachtduik is maximaal 3 kwartier. We zwemmen eerst op ons gemak om het wrakje heen, veel zee-egels en een paar grote garnalen zie we op het eerste gezicht. Onder de schroef hangt nog een koraalduivel te rusten; de eerste die we hier zien! Ze komen hier iets minder veel voor dan in bijvoorbeeld Egypte. Na een rondje rond het wrak neuzen we nog een poosje rond in het zand; een platvis ligt op de bodem en voelt zich een beetje bedreigd als wij met onze lampen dichterbij komen. Verderop schiet er nog een kleine murene weg op zoek naar een schuilplaats. De heremietkreeftjes zijn op pad en ik vermaak me kostelijk met deze grappige beestjes. Na 3 kwartier zorgen we dat we in ieder geval weer boven zijn. We komen iets verder weg van de boot boven dan gepland maar het water is rustig en we zwemmen naar de boot terug die nu wel aan een boei ligt. Terug in de haven en na het spoelen van de spullen zijn ook wij toe aan een spoelbeurt met zoet water. Weer een mooie duikdag in de Omaanse wateren zit er op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief